Kam na menu? Velký výběr za pár korun. Do Etna může i pes
Restaurací, do kterých mohou lidé zajít na polední menu, jsou ve Frýdku-Místku desítky. Nabídka se kvalitou ani cenou moc neliší. S osmdesátikorunovou stravenkou se průměrně náročný člověk nají skoro všude. Nejlevnější kompletní menu i s nápojem redakce objevila v restauraci Středověk – za devětapadesát korun. Rozdíly jsou hlavně v prostředí a personálu. Například v Sokolovně to v poledne vypadá jako v závodní jídelně. Host dostane na stůl mísu s polévkou sotva dosedne na židli. Z průměru vybočuje Etno restaurace v Domě Pod Svícnem.
1. U Křivého psa
Hostinec U Křivého psa patří k nejstarším ve městě a jeho předností je stylové prostředí a příjemný personál. Obědové menu restaurace vymýšlí, jako většina ostatních, na týden dopředu. Patří k němu polévka a dvě až tři jídla na výběr – jedno je lehčí, druhé sytější. V pátek kuchyně nabízí sladké tvarohové knedlíky. Ve středu je česneková polévka, bolognese těstoviny s parmazánem nebo rychnovský kotouč s opékanými brambory. Číšnice vysvětluje, že kotouč je závitek z bůčku plněný vejcem a párkem. Vybíráme těstoviny, které i s polévkou stojí devětašedesát korun. „Polévka neurazila, ale těstoviny zklamaly. Omáčka nic moc, parmazán jsem těžko hledala,“ říká Lenka Kostřicová, která pracuje v nedalekém obchodě a vybrala si totéž. Dodává, že obvykle si U Křivého psa pochutná více.
2. Vegetariánské Etno
Restaurace v Domě Pod Svícnem na frýdeckém náměstí je světlá a čistá, i když tam mohou také psi. U jednoho stolu dojídá dlouhovlasý mladík, a když se zvedne k odchodu, zvedne se i jeho velký černý pes, který ležel pod stolem. Kdo chce, může u jídla sedět na zemi jako v čajovně nebo se po obědě pro lepší trávení i natáhnout. Menu je jedno za čtyřiasedmdesát korun. V ceně je čaj – například zelený s ananasem. Na stolech jsou džbány se studenou vodou, výběr koření a párátka do zubů. Polévka je zeleninová. Hlavní jídlo má název Beskydoto – je to směs pohanky, fazolí, smažené cibulky a zelí. Salát je žampiónový a jako dezert kuchyně připravila čokoládový pudink s ořechy. „Menu podáváme od jedenácti do pěti,“ říká Ida Pavlíčková, která obsluhuje hosty. Za osm let existence si získala restaurace stálé návštěvníky. „Jídlo je zdravé, pestré, je tu příjemně. Jinde si člověk spíše jen zaplácne žaludek,“ říká Martin Koziel.
3. Restaurace Švejk
V restauraci Švejk je příjemný interiér a rychlá obsluha. Kuchyně nabízí květákovou polévku, k tomu kuřecí rizoto nebo pečenou vepřovou plec s červeným zelím a bramborovým knedlíkem.
Cena je pětasedmdesát korun a člověk, který si dá menu, může dostat kofolu za zvýhodněnou cenu – dvě deci za šest korun. Polévka je hustá, krémová, rizoto chudobné a oschlé.
„Za ty peníze to nestojí. Jedl jsem tady dvakrát a v obou případech to byla bída. Ale káva je tady dobrá,“ říká host Jaroslav Novotný.
4. U Staré Herty
Po druhé hodině odpoledne většina restaurací menu nepodává. V pizzerii Q 96 není už o půl druhé. U Staré Herty se hladový opozdilec nají i ve čtvrt na tři. „Máme tam ještě grilovanou krkovičku a boloňské špagety,“ hlásí vstřícný kuchař. Za okamžik je na stole horká hrachová polévka, která patří k menu za čtyřiasedmdesát korun. Velká porce špaget s omáčkou nevybočuje z průměru. Herta má řadu stálých návštěvníků, někteří si tam chodí pro jídlo do krabičky a sní si ho doma nebo v práci.
5. Středověk
Ve sklepní restauraci Středověk vybavené bytelným dřevěným nábytkem a vyzdobené dobovými zbraněmi a nádobím, je v poledne plno skoro do posledního místa. Lidé se rychle střídají. Nepřišli posedět, ale najíst se. K jídlu dostávají džbánky se žlutou minerálkou s ledem. Host, kterého se Sedmička ptá na názor, si vybral k hovězí polévce s celestýnskými nudlemi vepřové výpečky se špenátem a bramborovým knedlíkem. „Kdyby nebyly knedlíky oschlé, bylo by to vynikající,“ říká. Příznivá je také cena devětapadesát korun. Na výběr jsou tři jídla, nejdražší stojí dvaasedmdesát korun. Minus této restaurace je čekání. Deset minut trvá, než se výprava Sedmičky dočká personálu.
6. Restaurace Silesia
Restaurace Silesia na historickém frýdeckém náměstí má menu pestřejší, ale také dražší než jinde. Polévky jsou za dvacet korun a jsou na výběr dvě. Druhé nejlevnější hlavní jídlo – za šestasedmdesát korun, jsou torteliny s houbovou omáčkou a parmazánem, kterým kuchař nešetří. Oproti jiným restauracím je zvláštností pánský personál.
7. Sokolovna
Kolem půl dvanácté je v jídelně restaurace Sokolovna u sadů Svobody skoro plno. Na stolech jsou nachystané polévkové talíře a sotva si návštěvník sedne, číšnice automaticky přináší mísu s polévkou. Každý si nabere, kolik chce. Na hlavní jídlo si dnes mohou hosté vybrat kuřecí řízek se sýrem a hranolkami za pětašedesát korun, vepřový steak na houbách s rýží nebo žemlovku. U jednoho stolu dojídá ředitel městské policie Milan Sněhota. „Chodím tady docela pravidelně. Jídlo je dobré a máme to blízko služebny,“ chválí Sněhota. Výhodou je, že hosté nemusejí čekat.