Kam se jít vykoupat, až bude vedro?

Sedmička testuje možnosti koupání v regionu. První zastávkou je koupaliště v Hranicích.

Hranice/ Venkovní bazén v Hranicích na Žáčkově ulici v areálu aquaparku Plovárna zeje prázdnotou. Není to kvůli počasí. Je zavřeno, protože se dolaďují poslední úpravy, aby se mohla 19. června přestřihnout páska a koupaliště tak otevřít ve dvě hodiny odpoledne lidem po rekonstrukci, která stála jednadvacet milionů korun. Když bude pěkně, mohou se děti těšit na vodní hrátky a vyzkoušet si nové atrakce jako skákací trampolínu, houpačku banán a rotační Ufon nebo aquazorbing, což je chůze v kouli po vodě.
Koupaliště i krytý bazén mají společnou pokladnu, ale mezi bazény se nesmí přecházet. „K jejich propojení možná dojde v budoucnu. Uvidíme,“ řekla vedoucí hranické Plovárny Iva Macurová.
Co na sebe?
Mladým mužům vadí zákaz plavání v šortkách v hranickém krytém bazénu. Na venkovní koupaliště v nich vyrazit mohou. „Budeme benevolentnější, ale do určité míry. Jestliže plavčík uzná, že se jedná o bermudy a ne plavky, návštěvníka do bazénu nepustí,“ řekla vedoucí Plovárny.
Co na bazéně bude?
Koupaliště má část, ve které je pětadvacetimetrový plavecký bazén se čtyřmi dráhami, hluboký až 1,5 metrů, na něj navazují další tři bazény, které mají různé hloubky. Bazén pro děti do tří let je hluboký 40 centimetrů a je v něm skluzavka ve tvaru berušky, vodní hřib a zvířátka, která chrlí vodu. Relaxační bazén má hloubku až 1,2 metru a jsou v něm podvodní vulkány, devět vzduchových masážních lehátek, vodní clona, chrliče, masážní trysky. Pětadvacetimetrový výukový bazén je hluboký až 1,4 metru a je určený i pro provoz atrakcí a v budoucnu v něm bude končit venkovní tobogán. Kromě toho je pro nejmenší děti v rohu areálu brouzdaliště, kde se bude denně vypouštět voda.
Děti se mohou také zabavit na hřišti s pískovištěm, na průlezkách a skluzavce. „Budeme tady mít po celou sezonu také nafukovací skákací hrad,“ dodala Macurová. Slunění umožňují velké travnaté plochy, příjemný stín skýtá shluk stromů. Půjčit si lze za dvacet korun dřevěné lehátko, za dvacet korun na hodinu některý ze dvou stolů na stolní tenis a za sto korun na hodinu hřiště na beach volejbal včetně sítě a míče. „Beach volejbalové hřiště je nové a je na něm křemičitý písek,“ sdělila vedoucí Plovárny.
Teplota a kvalita vody
Zatímco v krytém plaveckém bazénu je teplota vody 27 stupňů, v relaxačním a dojezdovém u tobogánu 29 stupňů a v dětském 30 stupňů, venkovní bazén má v těchto dnech 16 stupňů. „Zkoušíme v těchto dnech jeho ohřívání na 24 stupňů,“ řekla Macurová. Kvalitu vody podle jejích slov zkoumá řada kontrol.
Občerstvení a záchody
Na venkovním koupališti jsou dva nápojové automaty a rychlé občerstvení, stejné jako na krytém bazénu. „Ve venkovním bufetu budeme prodávat langoše, klobásy, párky v rohlíku a obdobný sortiment jako v rychlém občerstvení na krytém bazéně, “ řekl majitel bufetu Roman Gola. Pochutnat si plavci mohou také na pizze, kuřecích křidélkách, dát si zmrzlinový pohár nebo pivo.
Návštěvníci budou mít k dispozici zcela nové záchody, sprchy a převlékárny, které jsou v budově bufetu.