Kanoisté si dopádlovali pro tři zlata

Chomutovští mladí kanoisté zakončili sezonu největším úspěchem v historii klubu. Teď prolévají pot pro boje nového ročníku.

Chomutov / Jen měsíc si užívaly největší naděje chomutovské kanoistiky volnější režim. Zlatá mládež Dita Bolomská, Eliška Kučerová a Daniel Pokorný už ale dřou na vodě i suchu, aby nadchli svými výsledky i v další sezoně.
Aby si ale dívky zpestřily začátek přípravy na příští ročník, vyzkoušely si o víkendu Krumlovský vodácký maraton. „Ony nejezdí na divoké vodě, takže to pro ně bude něco úplně nového. Navíc najednou startuje na Vltavě více než tři sta lodí. Bude to pořádné maso. Ale chtějí si to zkusit, snad projedou bez úhony,“ přál si před závody jejich trenér Petr Doležal.
Nakonec závodnice zdolaly až na jeden jez celou trať bez problémů a v ženách dojely páté. „Před startem jsem byla vyklepaná, Eliška ne. Ale cvakly jsme se až třetí jez od konce a před námi v ženách dojely jen závodnice, které to už znají. Snad jen ty čtvrté jely maraton prvně jako my. Z výsledků máme velikou radost,“ popsala své dojmy Dita Bolomská.

Klubová špička

Chomutovští tak příjemně zakončili svoji nejlepší sezonu. „Hlavně díky těmto třem nadějím dosáhl chomutovský oddíl v kategorii mládeže nejlepšího umístění v historii klubu. Jsme čtvrtí v republice z šestatřiceti oddílů a za námi zůstaly velkokluby, jako je USK Praha, Dukla Praha, Nymburk či Děčín,“ upozorňuje trenér Petr Doležal.
Ještě víc si Doležal váží tohoto úspěchu, protože jsou Chomutovští ve špičce, ačkoliv v jejich oddíle nejsou žádní kluci, kteří by jezdili na kánoích. „Žebříček tvoří tři bodované rovnocenné části. Holky kajak, kluci kajak a kluci kánoe. Poslední disciplínu u nás nikdo nejezdí,“ vysvětluje Doležal. Tento bodový výpadek však svými výkony smazali právě tři nejlepší chomutovští reprezentanti. „Dita, Eliška i Dan získali ve svých kategoriích zlato. Dan byl navíc nejúspěšnější účastník mistrovství republiky. Zlato získal hned ve třech disciplínách,“ dodává trenér.
Doležal doufá, že nepřehlédnutelný úspěch oddílu přiláká sponzory z řad chomutovských podnikatelů. „Dovolím si říct, že žádný jiný oddíl olympijského sportu v Chomutově nemůže o sobě říct, že má lepší výsledky než my,“ říká na rovinu Doležal.

Příští rok rozhodne

Zajímavou zimní přípravu prožije Dita Bolomská. Jako jedna z nejlepších juniorek si letos svými výkony vybojovala start na juniorském evropském šampionátu v Moskvě. Teď ji ale čeká přestup mezi ženy, protože v prosinci oslaví osmnácté narozeniny. „Jsem na ni velmi zvědavý. Přechod mezi ženy je totiž náročný po psychické i fyzické stránce. Bude závodit se soupeřkami, které jsou už delší dobu ve střediscích vrcholového sportu a mají perfektní přípravu. Je otázkou, zda tohle ustojí,“ varuje trenér.
Podle jeho zkušeností je právě první rok rozhodující, zda dívky přistoupí na ještě tvrdší trénink, nebo začnou jezdit jen na rekreační úrovni. „Půjdu do přípravy samozřejmě naplno. Uvidím, jak dopadnu v prvních dvou sezonách, a pak se teprve rozhodnu. Nebudu házet hned flintu do žita,“ říká odhodlaně Bolomská.
Mladá závodnice si vysloužila pozvánku do střediska vrcholového sportu při USK Praha. „Potěšilo mě to, ale na druhou stranu musím přiznat, že bych raději trénovala v Dukle. Jenže tam se mnou nemá kdo pracovat. V USK je jiná atmosféra, než na kterou jsem zvyklá z Chomutova,“ přiznala své rozporuplné pocity Bolomská.
V listopadu ji čeká soustředění v Itálii, v zimě příprava v Krkonoších, na jaře pak opět v Itálii a na Slapech. „Dál ji ale budu trénovat hlavně já a soutěžit bude za Chomutov,“ ujišťuje fanoušky Doležal, že severočeský oddíl nepřijde o jednu z nejlepších závodnic.
Eliška Kučerová se bude soustředit na nominaci na juniorské mistrovství světa. „Mělo být v Lotyšsku, ale teď budou komisaři rozhodovat, jestli se pojede v Maďarsku, nebo u nás na umělém kanále v Radčicích u Štětí. To by byla pro Elišku obrovská výhoda, protože tento kanál skvěle zná,“ spekuluje Doležal. Upozornil ale, že bude hodně záležet, jak moc bude mladičká závodnice přes zimu marodit.
Přechod z dorostenců mezi juniory čeká kromě Kučerové i Daniela Pokorného. „Dan bude mít ještě větší konkurenci. V juniorech je obrovské množství o rok starších skvělých závodníků. I tak si myslím, že dokáže, že je skvělým nástupcem Bolomské,“ uzavírá Doležal.
Na vodě budou jeho svěřenci jen do konce měsíce, od listopadu je čeká suchá příprava.