Karvinská Sedmička slaví narozeniny. O městě popsala tisíc stran

První Sedmičku dostali karvinští čtenáři do rukou 14. května 2009. Výrazně promluvila do života města.

Pestrý rok má za sebou karvinská Sedmička. Čtenářům přinesla téměř tisíc regionálních zpráv a publicistiky. A jak uspěla? Získala desetitisíce čtenářů, kterým přinesla i řadu exkluzivních článků.
„Sedmičku jsem si oblíbila. Největší její mínus je však v tom, že hodinu poté, co ji přivezou, není ve stojanu ani jeden kus,“ říká čtenářka Dana Kondziolková.
První letní čísla Sedmičky odstartovala různé testy. Redaktoři projeli cyklostezky v Karviné a přinesli čtenářům test koupališť. Sedmička také zjistila, že osmašedesáti pacientům ze sta v karvinských nemocnicích chutná nemocniční strava. Otestovala s odborníkem, kde se dá koupit nejlepší zmrzlina ve městě. Vyzkoušela, jak dodržujeme zákaz kouření. Velkou odezvu u čtenářů vyvolalo hlasování o největší ostudu Karviné. V něm hlasovalo téměř sedm set čtenářů a vybrali lokalitu Nové-Město. Jako první v České republice přinesla Sedmička v listopadu loňského roku zprávu o tom, že si zaměstnanci Hyundaie stěžují na šikanu. Další články, které se týkaly tohoto automobilového podniku, si na internetu přečetlo téměř dvacet dva tisíc čtenářů.

Nejčtenější články

Mezi nejčtenější články patřily ty o hornících, o lidech pohřešovaných a na útěku nebo článek o tom, že prostitutky v Loukách se svým řemeslem musí skončit. Své znalosti nářečí si čtenáři vyzkoušeli v článku Po našymu nebo si zvolili svého hrdinu v anketě Sedm statečných. To, že Sedmička i pomáhá, dosvědčuje seriál o psích útulcích. „Dva dny po vydání Sedmičky nás v útulku navštívilo hodně lidí a odvedli si s sebou pět psů,“ řekla za odbor hospodářství Věra Horvátová.
Za rok existence poslali čtenáři do redakce desítky vlastních fotografií. Karviňané v anketách každý týden dokazují, že se nebojí vyjádřit svůj názor na dění ve městě. Za rok jich v anketě i se svou vlastní fotografií odpovědělo na otázky skoro dvě stě padesát. Nejmladší Filip Szajter měl tři roky a nejstarší byla čtyřiaosmdesátiletá Růžena Jančarová.

Kultura i sport

Karvinská Sedmička také sledovala, co se děje v místním světě kultury. Letos v únoru vyhlásila anketu o Největší kulturní událost roku 2009. Vyhrál Festival Dokořán. „Zájem a hlasování čtenářů nás těší. Je to pro nás odměna, že naše snažení má nějaký význam,“ řekl při předávání diplomu jeden z organizátorů festivalu Daniel Ćieslar. Sportovní nadšenci si užívají při čtení sportovních stran, kde mohou najít rozhovory nebo příběhy karvinských sportovců. Už vědí, co je to naturální kulturistika, jak se žije v Karviné černošskému fotbalistovi Tchami Hervému nebo jak slavili házenkáři sedmý titul v řadě.
Čtenáři dnes najdou Sedmičku v sedmadvaceti stojanech v Karviné, Orlové a Havířově. Každý čtvrtek si rozeberou celkem deset tisíc výtisků.
O čem byste si chtěli v Sedmičce přečíst?