Kde je v Česku nejčistěji?

Zdroj: Elis Textil Servis

3
Fotogalerie

Na Moravě, přesněji řečeno ve Slavkově u Brna. Právě tam společnost Elis, evropská jednička v oboru pronájmu a servisu pracovních oděvů, provozuje svoji ultračistou prádelnu. V tzv. cleanroomu, který je jako jediné zařízení svého druhu provozované v České republice pro komerční účely, se pere prádlo firemních zákazníků s nejnáročnějšími požadavky na (téměř absolutní) čistotu.

„Spíše než o procesu praní bychom měli mluvit o dekontaminaci – v cleanroomu dokážeme odstranit z oděvů všechny částice o velikosti vyšší než je 0,1 mikronu, což je jedna desetitisícina milimetru,“ říká Jana Puškáčová, která je regionální manažerkou společnosti Elis pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko.

Ultračisté oděvy, jež jsou dekontaminované a sterilizované podle certifikačních standardů, se pak posílají k zákazníkům působícím ve farmaceutickém průmyslu, ale také ve výrobě elektrotechniky, optických zařízení a nástrojů, v nanotechnologiích a dalších oborech nejenom v České republice, ale i na Slovensku, Německu a v Maďarsku.

Slavkovský cleanroom, nejčistší bod na mapě republiky, a provozovna ve Velkých Pavlovicích, jsou příkladem cesty, kterou prošel za několik uplynulých desetiletí celý obor prádelnictví. S pronájmem oděvů začala společnost Elis již v 50. letech minulého století u řezníků, kteří nebyli schopni kvůli velkému znečištění vyprat svoje zástěry doma. Na jejím konci stojí dvě nejmodernější prádelny v České republice a jejich rostoucí byznys.

Od valchy k čipování

Samotné praní je jen malou částí celkové údržby oděvů, která zahrnuje mimo jiné logistiku, ale i údržbu, opravy a zachování ochranných vlastností oděvu všude tam, kde na nich závisí bezpečnost pracovníků a kvalita výrobního procesu. Největší zákazníci společnosti Elis proto pocházejí z potravinářství, zdravotnictví a kosmetiky, petrochemie, ale i tradičního strojírenského a automobilového průmyslu. Mezi další technologické inovace odvětví, které donedávna mohlo být vnímané jako tradiční, patří například čipování oděvů, které výrazně usnadňuje přehled o stavu oděvů a jeho opotřebení. Čipy stojí na vysokofrekvenční čipové technologii, což umožňuje jejich umístění na jakýhokoliv kus pracovního oděvu a sledování jeho životního cyklu. Vyhodnocení pohybu oděvu a jeho životního cyklu je k dispozici v režimu „just in time“, tedy k okamžitému stavu. Firma i zákazník je z dat schopná rozpoznat nejen stupeň opotřebení oděvu, ale také kdy bylo naposledy prané.

Díky vlastnostem technologické novinky je možné multiskenování, hromadné načítání oděvů, které mimo jiné významně ovlivňuje rychlost inventury a evidenci oděvů. Zatímco dříve trvala několik dní, dnes zabere dvě hodiny a dá se udělat i u zákazníka.