Kdež se orodi

Že je pravda, že Haná je órodné kraj, o tym se přesvědčojó každé deň v olomócké porodnice. A co vic, čim dál časťéš přendó zarano na svět dvě uplně stény děcka, dvojčata.

Ešle to takhle pude dál, bode nás Hanáku za chvilo dvojnásobek. Člověk be si řekl: a čemo to vadi? Hanák be si řekl: co je doma, to se počétá! Ale demografi spočétale, že dvakrát tak velké Olomóc nepostavime, protože be se zastavěle aji parke a to be Zeleni řvale. Na ceste se nevleze dvakrát tolek aut a ani práco ož včil nenande každé, pak be jo nenašil každé drohé.
Jak to veřešet, abe se vlk nažral a rozpočet zustal celé? Krizové štáb zasedl a vemeslel hanácky geniálni řešeni. Kdež se narodi dvojčate, kery só uplně stény, dostanó jedno složeny jméno dohromade – něco jako Jean-Paul Belmondo – teda v hanácké verzi třeba Jaryn-Slávin Vehlidal.
Jedno méno znamená jedno občanko, jedno pracovni místo, jedno daň. Na drohó strano Jaryn-Slávin se za osm hodin práce neonavi, protože pojede na pul plyno, navíc, kdež ho pulka onemocni, druhé ho zastópi, aniž si teho někdo všimne. To samo s dovolenó. Do práce mužó jezdit na dvojkole, takže orazi vic kilometru a nezaberó na stojano tolek mista. Ledi se ptale, jak be to belo se svajbama. Kdež si takové Jaryn-Slávin vezme jedno Maruno, někemo be se to muhlo nelébit. Ale kdež Svaté Otec ož překósl aji šprcke, meslim, že bigamia bode malé problém.
Zdálo se, že tento novátorské model nemá chebo. Až do dobe, kde se na matrice objevil dobře oblečené chlap s kytaró v roce s prosbó, ešle be ho neregistrovale jako Janis-Martina Novotnyho. A to be ož belo lepši zastavět te parke.