Kdy Litvínov připomíná Prahu? V noci

Litvínovský fotograf Jiří Jakeš představuje v galerii Modrý hrozen své Krásy noci.

Litvínov / Dva metry šedesát široké a čtyřicet centimetrů vysoké panorama Litvínova dominuje nyní místní galerii Modrý hrozen. Halí je kouzlo noci stejně jako menší záběr na Prahu. Zatímco na fotky Prahy jsou lidé zvyklí, panorama Litvínova je natolik okouzlilo, že nechtěli uvěřit, že jde o severočeské město. „Jen málokterý Litvínovan při vernisáži poznal své město. Panorama jsem skládal z třinácti fotek,“ říká fotograf Jiří Jakeš.

Noční čas si během focení oblíbil. „Fascinuje mě klid i skutečnost, že si můžu nasvítit jenom to, co chci. I tak ale využívám hlavně místní zdroj světla, třeba lampu. Dosvítím si bleskem jen určitý detail,“ popisuje Jakeš.

Fotografování v noci přináší i nezvyklé zážitky. „Jednou jsem chtěl fotit před branou u chemičky a vyběhla na mě ochranka. Vysvětlil jsem jim, že fotit můžu, když jsem na veřejném místě, ale pak jsem si to rozmyslel. Nechtěl jsem, aby měli problémy,“ vzpomíná mladík.

Kromě záběrů Litvínova, Mostu či Prahy zachytil mladý fotograf i jihočeská města. „Studoval jsem rybářskou školu v Třeboni a právě tam jsem začal před šesti lety fotit,“ vysvětluje Jakeš. A z jeho fotek, kdy se na klidné hladině rybníka odráží měsíc a nahozené pruty, někteří pochopí, co láká rybáře k vodě i za tmy.