Když se to nehoupá, není to ono

Kapela Swing Studio Karlovy Vary vznikla, protože si pár muzikantů chtělo jen tak občas zahrát. Právě slaví třicet let.

Devítičlenné Swing Studio Karlovy Vary se s koncertem ke třicetiletí téměř trefí do přesného data. Skupina vznikla 22. listopadu 1980. K oslavám si přizve spřátelené formace Harry Phil Band, Červené pantery a Swing Party Band.
U zrodu Swing Studia stáli tři Karlové - klarinetista a kapelník Uhlík, trumpetista Tetur a trombonista Sobotka. „Kapelu jsme založili na Smícháči. Žádné plány jsme neměli, chtěli jsme si jen občas zahrát muziku, kterou máme rádi. Kdo by to řekl, že nám to vydrží až doteď,“ říká Uhlík.
Ten prošel od saxofonových začátků v bigbítu přes tradiční jazz a dixieland až ke swingu. „V roce hrál v Lucerně Duke Ellington. Tam mě to chytlo. To byla ta správná hudba. Swing je hrozně pohodový. Hrajeme od Ellingtona písničku, které říkáme Mistr swing, ona se jmenuje It Don't Mean a Thing (If It Ain't Got That Swing). A Lubomír Dorůžka to přeložil jako Když se to nehoupá, není to ono. A o tom přesně je swing,“ vypráví Uhlík.
Za třicet let hrálo Swing Studio ve všech možných jazzových klubech po republice, na řadě jazzových festivalů, na různých místech v Polsku, Německu, Holandsku, Švédsku, Rakousku a také v kolébce této hudby - v Americe. Konkrétně v Carlsbadu a San Diegu.
Během šestnácti dnů tam Swing Studio odehrálo dvacet koncertů. „Když jsme odjížděli, říkal jsem si, že to je, jako kdyby Američani jeli do Čech hrát dechovku. Vzali nás ale super, oni jsou strašně vděčné a pohodové publikum. Dokonce nám říkali, že kdyby dopředu věděli, jak dobrá jsme kapela, sehnali by nám další hraní,“ vzpomíná kapelník.
Nebyla to jediná zkušenost s Američany. Swing Studio účinkovalo ve filmu Last Holiday s Gérardem Depardieu, který v Karlových Varech natáčela společnost Paramount Pictures. Kapela dostala k dispozici klavírní podklad, který si musela zaranžovat a rozepsat pro jednotlivé nástroje.
Swing Studio hrálo rovněž ve dvou divadelních hrách, které nastudovalo karlovarské Divadlo D3. První z nich byla Kat a blázen od Voskovce a Wericha a druhou Dr. Faust semaforského Jiřího Suchého.
Swing Studiem prošlo za třicet let kolem pětadvaceti hudebníků, skupina nahrála dvě alba. Doteky swingu před jedenácti lety a Swing Studio 2000–2007.
„Koncert ke třicátinám chci určitě stočit a rád bych z něj udělal cédéčko,“ těší se Uhlík.
Třicet let oslaví Swing Studio 27. listopadu od 19 hodin v kině Drahomíra.