Když ve filmu „hraje“ vězení, boleslavský divák zbystří zrak

Filmaři mají v oblibě město a jeho blízké okolí. Natáčely se tam slavné snímky.

Z televize a časopisů kouká červený medvídek. Jmenuje se Kuky. A vrací se vlastně z Benátek nad Jizerou do Kosmonos. Právě tam se pro film Kuky se vrací natáčela scéna na skládce a dům hlavního hrdiny.
„V Praze jsme tak hezké sídliště, jaké je v Kosmonosích, nenašli,“ vysvětluje režisér Jan Svěrák. Skládka v Benátkách byla podle přání scenáristy na dohled lesa.

Vedro a zápach

„Natáčení tam bylo velmi náročné. Kvůli obrovskému zápachu jsme si do roušek kapali eukalyptový olej, aby se nám nezvedal žaludek,“ vzpomíná Zuzana Bruknerová z divadla Buchty a loutky, jehož členové Kukyho i další postavy vodili. V letnímu vedru přesto postupně odložili rukavice, kombinézy a občas i masky.
Kuky se vrací není zdaleka první film, který se točil na Boleslavsku. „V Boleslavi máme lákavé podmínky pro filmy odehrávající se ve vězení,“ říká s nadsázkou tamější zakladatel filmového klubu Rudolf Kulka. Bývalá věznice dnes není využívaná.
„Věřím tomu, že v jejích stěnách jsou zakleté osudy. Měl jsem několikrát až hmatatelný pocit, že na nás minulost doléhá. Cítili jsme se jako po nějakém těžkém ozáření,“ vzpomíná na natáčení Kousku nebe režisér Petr Nikolaev. Tomu se prostřihy podařilo předělat Boleslav na Pankrác.

Za Kajínka počítač

Produkce využila i prostory přilehlého soudu, kde už vznikaly snímky Kvaska, Hanibal – Zrození, Prachy dělaj člověka, Obsluhoval jsem anglického krále či Hitler: Vzestup zla. „Zájem filmařů řešíme individuálně. Pokud nás více omezí, sepíšeme smlouvu o sponzorském daru,“ říká předseda Okresního soudu v Mladé Boleslavi Jiří Rajm. Jeho kancelář se třeba v Kajínkovi, za který soud získal nový počítač, proměnila v ředitelnu věznice.
V kanceláři šéfa městského divadla Františka Skřípka, kde se rovněž občas natáčí, měl zase v poslední době v seriálu Náves útočiště Václav Postránecký. Tehdy se při natáčení uplatnilo několik boleslavských herců.
Kompars si občas zkusí i obyvatelé. Třeba Josef Donát v roce 1960 ve filmu Lidé jako ty. „Můj úkol byl chodit v krutých mrazech po Železné ulici, kde se jakoby strhla před kinem koulovačka. Na plátně se epizoda odehrává tak rychle, že jsem se nikdy moc neviděl,“ říká Donát.
Na Boleslavsko vzpomíná i herec Martin Dejdar. „V paměti mám hlavně natáčení Zdivočelé země v bývalých sovětských kasárnách. Měli jsme tam v jejich celách postavené české bolševické. Na scény výslechů či polévání vodou z kýblů se zapomenout nedá,“ říká herec.
Ve městě vznikaly seriály Poslední sezona, Nemocnice na kraji města po dvaceti letech, film Grandhotel a ve Škodovce Bony a klid.
V okolí si filmaři oblíbili Vesec u Sobotky. Na návsi se vystřídali tvůrci Vzbouření na vsi, Přijela k nám pouť, Jak dostat tatínka do polepšovny a Jára Cimrman ležící, spící.

Pohádky i detektivka

„Naposledy tu Viktor Polesný natáčel seriál O ztracené lásce. Ve sklepě jsme měli necky, kde se koupal Arnošt Goldflam. Roční natáčení nás ale už omezovalo,“ shodují se manželé Šimůnkovi.
Filmaře láká také zámek Stránov. „Za poslední rok si to tam byly produkce obhlédnout asi třikrát. Každá koruna by se nám hodila, za film bychom opravili jednu místnost,“ vysvětluje kastelán Petr Rasken Chaloupka. První česká zvuková detektivka z roku 1933 Záhada modrého pokoje se natáčela právě na Stránově.

7 oblíbených lokalit 1. Bývalá věznice. Fungovala za komunismu, nyní je rájem filmařů. Od Vězeňské služby České republiky ji odkoupila firma Arena MB. Často tvůrci rovnou využijí i prostory soudu.
2. Městské divadlo. Láká na secesní budovu, filmaři mohou zapojit i herce.
3. Zámek Stránov. Vedle pohádek si jako bývalý dětský domov zahrál i ve Vánočním příběhu.
4. Okolí Sobotky. Kromě Vesce se ve Střehomu točilo S čerty nejsou čerty.
5. Zřícenina Valečov a přilehlé skalní světničky nalákaly tvůrce pohádek Lotrando a Zubejda a Rumplcimprcampr.
6. Nádraží v Sudoměři. Natáčela se tam Zdivočelá země, Únos domů a na trati Skalsko – Dolní Cetno Indiánské léto.
7. Benátky na Jizerou, kde vznikaly Petrolejové lampy i řada seriálů.

Jak zjistit, kde se co točilo na trhu jsou knihy o výletech do míst, kde vznikaly oblíbené filmy, třeba Filmová a televizní cestovní kniha či loni vydané Po stopách českého filmu
fandové vytvářejí také web, který se specializuje na dohledávání filmových lokací, je na www.
filmovamista.cz