Kladno drželi mladí kluci

Velice špatná, avšak nikoli beznadějná, je situace fotbalového SK Kladno po podzimní části nejvyšší soutěže.

Kladenský klub má za sebou nejhorší podzimní sezonu od postupu do první ligy v roce 2006. Pouhých jedenáct bodů ze šestnácti zápasů ho řadí na předposlední místo tabulky, ze kterého se na konci sezony bude sestupovat do druhé ligy.
Poslední zápas letošního roku v Příbrami zakončilo Kladno symbolicky. Rozhodující gól na 2:3 inkasovalo v posledních minutách zápasu krátce poté, co dokázalo vyrovnat a sahalo po bodu. Něco takového se mu stalo v průběhu podzimní sezony několikrát. Byla to ale jenom jedna z mnoha příčin současného postavení týmu v tabulce.

Drsek moc chyběl

První důvod poklesu kladenské výkonnosti oproti jarní části sezony našel trenér Martin Hřídel hned po skončení sobotního duelu v Příbrami. „Nenahradili jsme Pavla Drska. Ani jsme to nepředpokládali, ale jeho ztráta byla přece jenom citelnější, než jsme doufali,“ řekl Hřídel. S Drskem odešel v létě do Jablonce nejen šéf obrany, ale také osobnost týmu, která udávala řád na hřišti i v kabině. Navíc tento stoper se zkušenostmi z německé bundesligy rozhodoval góly zápasy. A to je další neméně důležitý faktor, který hru a především výsledky Kladna ovlivnil.

Chybí střelec

Na absenci produktivního hráče, který je schopný proměňovat šance a připravovat spoluhráčům finální přihrávky, poukazuje trenér Hřídel už od svého příchodu do Kladna před rokem a půl. Teď na podzim se jím nestal ani gruzínský útočník Dimitri Tatanašvilli, v Kladně hostující z Plzně. „Najít takového hráče je velice těžké, obzvlášť při našich finančních možnostech. Ovšem musíme se o to snažit, abychom byli na jaře konkurenceschopní,“ znovu připomněl Hřídel.

Ztráty v závěru

Novinkou, a to nepříjemnou, se staly pro kladenský celek v této sezoně nezvládnuté závěry několika zápasů. Především v Plzni, proti Bohemians 1905 a teď v Příbrami přišlo Kladno o téměř jisté plichty. Dvakrát dostalo branky v nastaveném čase, jednou těsně před koncem utkání – a všechny byly laciné.
„Vzhledem k tomu, že máme v kádru devět třicátníků, je to nepochopitelné. Právě ti nejzkušenější dělali chyby, za které jsme platili,“ řekl druhý z kladenských trenérů Stanislav Hejkal.
„Kladno drželi mladí kluci, hlavně Lukáš Zoubele a především Vít Beneš. Od té doby, co se Beneš zranil v Budějovicích, jsme všechna zbývající utkání prohráli. Proto je nutné v zimě sáhnout do kádru a udělat změny,“ potvrdil Hejkal to, co pár dní před ním už naznačil Hřídel.

Zkušení nebyli oporami

Podle Hejkala zkušení hráči nehráli dlouhodobě dobře a platilo to i o těch, kteří měli být oporami.
„Zvlášť v závěru podzimu zklamal Ondřej Szabo, víc jsme čekali také od Jana Procházky a Patrika Grosse a v posledních utkáních i od Pavla Bartoše. Po jejich chybách jsme dostávali góly, které rozhodovaly. Sezonu neměl dobrou ani Tomáš Klinka. Je to útočník, ale nedal ani jeden gól,“ řekl Hejkal. Zda dojde k výraznější obměně kádru, to záleží především na finanční situaci v klubu a také na nabídce. „Některé hráče už vyhlédnuté máme a s některými jsme i předběžně domluveni,“ dodal Hejkal.

V zimě nejen o hráčích

Vedení SK Kladno musí v zimě řešit nejenom postavení ligového mužstva v tabulce a změny v kádru. Jednou z priorit je vybudování vyhřívaného trávníku, který klub nemá. I proto musí hrát první dva domácí zápasy jarní sezony se Spartou a s Plzní v Praze na Strahově.
„Podali jsme další žádosti o dotace. Pokud na ně dosáhneme, vybudování vyhřívání trávníku na Stadionu Františka Kloze nebudeme odkládat,“ řekl ředitel klubu Eduard Novák. Také on souhlasí s tím, že změny v kádru jsou nutností. „I proto, že hráčů máme příliš mnoho,“ dodal Novák.

V Kladně koncem března

Druhá polovina ligové sezony začne příští rok o čtrnáct dní později, než bylo v původním rozpisu. SK Kladno do ní vstoupí poslední únorovou neděli v Mladé Boleslavi. Poprvé na svém stadionu nastoupí až 27. března proti Olomouci.