Klášterní noc rozzáří svit loučí

Příznivci kultury, historie a hlavně Santiniho se sejdou v sobotu 11. září. V konventu, bazilice i na Zelené hoře.

Žďárský klášterní (zámecký) areál bude opět po roce žít dlouho do noci. Dnes už tradiční Klášterní noc namíchá 11. září přednášky odborníků s hudebními zážitky. Odehraje se jak v areálu bývalého cisterciáckého
kláštera, tak na Zelené hoře. Tady je sedm důvodů, proč tuhle akci nevynechat.

1. Santini 333 Od narození geniálního architekta Jana Blažeje Santiniho uplynulo letos v únoru přesně 333 let. A to je v souvislosti s personou, jejíž život je protkán symboly, velká událost. „Santini zacházel s číselnou řadou podle kabaly. A číslo 333 je přímo mystické,“ říká jeden z iniciátorů akce Stanislav Růžička.

2. Promluví odborníci Spousta lidí si Klášterní noc nenechá ujít už jen proto, že uslyší poutavou přednášku profesora Horyny. Toho letos doplní experti z Národní galerie. Tomáš Hladík promluví od 18 hodin v budově konventu o sochaři Thenym, Vít Vlnas po přesunu a koncertu v bazilice prozradí tajemství Willmannova oltářního obrazu.

3. Barokní hudba Hudebníci doprovodí už přednášku v konventu, ještě větší zážitek lze čekat od Tišnovského komorního orchestru, který zahraje v bazilice od 19.30. „Soubor složený z profesionálních i amatérských hráčů představí velice zajímavý program barokní hudby,“ vyzdvihuje Růžička.

4. Průvod s loučemi I letošní rok pořadatelé propojí klášterní baziliku se Zelenou horou. Účastníci akce se po skončení koncertu spojí a projdou trasu kolem Konventního rybníka k poutnímu kostelu za svitu loučí.

5. Sbory spojí síly Skvělou akustiku památky UNESCO si po dvaadvacáté hodině vyzkouší více než osmdesát členů pěveckých sborů Svatopluk ze Žďáru nad Sázavou a Melodie Jihlava. Společně se představí s Missou brevis in B Josepha Haydna.

6. Urbanův jazyk Za rostoucí oblibu Santiniho může i román Miloše Urbana Santiniho jazyk. I když se odborníci s autorem rozchází, nemůžou mu upřít, že zájem o odkaz slavného architekta zvýšil. A to ještě Česká televize
neodvysílala stejnojmenný film, který letos natáčel (i na Zelené hoře) režisér Jiří Strach.

7. Záhadný Santini Není u nás většího odborníka na Santiniho dílo než profesor dějin umění Mojmír Horyna. Tentokrát skvělý rétor uvede na pravou míru některé „přešlapy“ kolem Santiniho a v kostele, kde zaručeně funguje
genius loci, posluchače zasvětí do záhad, které se kolem slavného architekta vyrojily.