Klub má namířeno do divadla

Paderewski, poslední klub ve Varech, opouští své prostory. Od září by mohl být na Husovce. Snad.

Deset let klubového života v prostorách ve třetím patře v Lázeňské ulici 5 znamená stovky koncertů, desítky divadelních, literárních a jiných představení a celou řadu výstav. Město dům prodalo a klubu nyní vyprší lhůta, po kterou zde mohl ještě hrát. Poslední představení je tu 26. června.
Představitelé klubu stojí o přestěhování do divadla Husovka. Tato někdejší součást městského divadla po politickém rozprášení divadla v roce 2004 již pět let naprosto skomírá. Provozuje ji město.
„Pod jednou hlavičkou - Divadlo Husovka - bychom tu působili s divadlem D3 a Hudebním divadlem Libora Baláka. Na všem jsme se dohodli a všechno je v souladu s koncepcí, kterou jsme městu předkládali. Komise pro správu majetku to schválila včetně dalších věcí, které by souvisely s provozem,“ říká šéf klubu Pavel Žemlička.
Paderewski by byl v podstatě tím, kdo by celý provoz řídil a zajišťoval, včetně propagace představení všech zúčastněných. Husovka by tak měla fungovat nejméně tři roky.
Otázkou jsou finance. Klub požaduje, aby kromě své dotace převzal i 900 tisíc korun, kterými magistrát dotuje Husovku. A to se ukazuje být problémem. „Na sloučení dotací nepanuje jednotný názor, každý z náměstků to chápe trochu jinak. Dotace pro Husovku totiž zahrnuje i platy pro čtyři stávající zaměstnance. Nikdo zatím neřešil, co by s nimi bylo. Budeme o tom dále jednat i s primátorem,“ informuje předseda kulturní komise Ivan Šendera.
Zatím není jasné, zda Paderewski a obě divadla na Husovce od 1. září začnou hrát. „Řekl bych, že to nebude dřív než v novém roce. Pro letošek musíme udělat kompromis,“ myslí si Šendera.