Klučinová chce do osmičky

Kladenské atletky jsou ve finále extraligy družstev. Velkou měrou k tomu pomohla vícebojařka Eliška Klučinová.

Klučinová, všestranná dvacetiletá atletka, studentka fakulty tělesné výchovy a sportu, toho zvládne během jediného dne při závodech opravdu hodně. Naposledy to předvedla při extralize družstev na kladenském Sletišti. Startovala ve třech disciplínách, které probíhaly téměř najednou. Z dálkařského sektoru odbíhala mezi oštěpařky, pak se zapojila do už rozběhnutého závodu výškařek.

Vůbec jsem to nečekala

A právě ve skoku vysokém vytvořila zlepšila osobní rekord na 179 centimetrů. „Vůbec jsem to nečekala, o to větší mám radost. Ještě při dálce a oštěpu jsem se rozhodovala, zda mám ve výšce vůbec startovat, protože mě trápí bolavé achillovky,“ řekla Klučinová. Ani nelitovala, že jen lehce zavadila o laťku na 182 centimetrech a shodila ji.
„Třeba jsem si to schovala na dvaadvacítky, kde by i těch 179 centimetrů bylo hodně dobrých,“ vysvětlila Klučinová s výhledem na její nejdůležitější závod letní sezony, evropský šampionát do dvaadvaceti let.
Spokojená může být Klučinová i s prvním letošním vystoupením na důležitých mezinárodních závodech. Reprezentačnímu družstvu pomohla k postupu do Superligy Evropského poháru vícebojařek. Ve španělské Zaragoze skončila osmá výkonem 5742 bodů. „Mohlo to být lepší, ale druhý den už jsem neměla dobrý. Natáhla jsem si trochu tříslo a skoro nemohla chodit. Pokazila jsem dálku a osmistovku jsem už běžela pod prášky proti bolesti. Doběhla jsem jenom proto, aby tým neztratil body,“ řekla Klučinová.

Čtyři osobní rekordy

Zdravotní potíže omezují atletku víc než v minulých sezonách. „Mám problémy s achillovkami a téměř nemohu trénovat běhy,“ řekla Klučinová. Přesto si kromě výšky vylepšila osobní rekordy i nad překážkami, na dvoustovce a také v kouli. Kvůli zmiňovaným zdravotním problémům Klučinová zvažuje, že letošní sezonu ukončí dřív. Teď ji zajímá jediné: mistrovství Evropy do dvaadvaceti let, které proběhne na konci července v Novém Sadu.
Letos Klučinová drží ve své věkové kategorii čtrnáctý nejlepší výkon v Evropě, ale na šampionátu by chtěla být výš. „Chci do finále, tedy mezi nejlepších osm. Potřebovala bych se zlepšit v hodu oštěpem a taky na osmistovce, ale to bych musela mít víc naběháno,“ má jasno Klučinová. Připravuje se v Praze na Strahově společně s nejlepší českou vícebojařkou současnosti Janou Korešovou. „Trénuji ve vysokoškolském centru a přitom závodím dál za Kladno. To mi vyhovuje,“ pochvaluje si kladenská sedmibojařka Klučinová.