Kocourek hodlá zmenšit plochu prostor, které MPO využívá v Praze

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek plánuje výrazně zmenšit plochu kancelářských a dalších prostor, které ministerstvo a desítka jeho podřízených organizací využívá na několika místech Prahy. Jednou z uvažovaných variant je projekt přestěhování několika stovek úředníků ministerstva a jeho podřízených organizací do jedné budovy v Praze, na kterém začal pracovat Kocourkův předchůdce Martin Říman. Celková plocha kanceláří a dalších prostor MPO by se mohla zmenšit o více než polovinu, čímž by stát ušetřil.

„“ sdělil mluvčí MPO Pavel Vlček. Nová centrální administrativní budova pro zhruba 800 zaměstnanců by mohla být zajištěna formou směny za nynější objekty, výstavbou nové budovy nebo pronájmem. „V každém případě budou náklady státu na samotné stěhování buď nulové, nebo na něm státní rozpočet díky prodeji stávajících budov vydělá,“ podotkl Kocourek. Definitivní variantu včetně harmonogramu dalšího postupu chce MPO představit v posledním čtvrtletí letošního roku. „Z celkových 53 600 metrů čtverečních je možné ušetřit v závislosti na vybrané variantě až 30 800 metrů čtverečních. Redukce se má týkat hlavně komerčních ploch, skladů a společných prostor. Velikosti samotných kanceláří se dotkne jen minimálně,“ uvedl Vlček.

Bývalý ministr Říman plánoval, že MPO svých 13 budov stojících na území hlavního města vymění za nový administrativní komplex v Praze, do kterého se nastěhuje tehdejších 1100 úředníků MPO, České obchodní inspekce, CzechInvestu, Úřadu průmyslového vlastnictví či Puncovního úřadu. Součástí zakázky měla být nejen stavba nové budovy, ale také její provoz. Záměr v roce 2008 schválila vláda. Stát by podle analýzy MPO na výměně nemovitostí vydělal a uspořil i peníze nutné na zajištění provozu 13 budov.