Končí povinnost používat zimní pneumatiky

Pneu, auta

Pneu, auta Zdroj: Autorevue.cz

Už to asi znáte. Od první listopadu do 31. března ukládá zákon používat zimní pneumatiky v případech, kdy se na vozovce nachází souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námraza nebo když panují takové klimatické podmínky, při kterých se dá vznik těchto jevů předpokládat. No a protože 31. března už bylo, povinnost obouvat zimní pneumatiky končí. S klidným svědomím můžeme nasadit letní.

Jenže letošní počasí není tak úplně v souladu se zákonem. Zatímco minulý rok touto dobou se teploty blížily k hranici dvaceti stupňů, dnes vás na internetu zastihnou zprávy o tom, že část republiky zasáhlo silné sněžení, ne-li přímo kalamita. Meteorologové navíc slibují stále velmi chladné počasí.

Celý duben by podle aktuálních informací měl být teplotně podprůměrný. Určitě se hodí připomenout, že letní pneumatika při teplotách pod sedm stupňů celsia funguje výrazně hůře, než zimní a jak to tak vypadá, takto nízké teploty si ještě chvíli užijeme.

Jak známo, lepší později než dříve. Mohlo by se totiž velmi snadno stát, že vás nejen o velikonočních svátcích více než v médiích propírané policejní kontroly překvapí sníh nebo led.