Kopec básníků a spisovatelů

Zvičina patří k nejvíce navštěvovaným místům v Královéhradeckém kraji. Turisty láká už přes sto let.

Kdo zavítá do Podkrkonoší, nemůže ji minout. Vrch Zvičina je nepřehlédnutelnou dominantou se stejnojmennou osadou, známou turistickou chatou, barokním kostelem na vrcholu a nevelikým ski areálem.

Zvičina se vypíná nad královédvorské údolí do výše 671 metrů nad mořem, a pokud je sníh, pak je to z Hradce Králové nejbližší lyžařské středisko. Na Zvičinu trvá cesta z krajského města asi čtyřicet minut a je od něj vzdálená přibližně stejný počet kilometrů.

„Na Zvičinu se vyplatí přijet v každém ročním období. V zimě návštěvníci ocení lyžařský areál, který tam funguje. Pro obyvatele Královéhradecka a Hořicka je to v podstatě nejbližší lyžařský areál. V létě je kolem vrcholu vyhlídkový okruh. Při dobré viditelnosti je ze Zvičiny vidět až jedna třetina území České republiky,“ tvrdí Jaroslav Krkonoška, starosta obce Třebihošť, jejíž částí Zvičina je.

Tři vleky a sjezdovky

Za pěkného počasí lze ze Zvičiny přehlédnout celé Krkonoše, Rýchory, Krkonošské podhůří, Broumovskou vrchovinu, Orlické hory, Novoměstsko, Záchlumí, Jičínsko, Novopacko a další.

Zvičina je nejvyšším bodem horského hřbetu, který se táhne v délce sedmnácti kilometrů jihovýchodním směrem od horního toku říčky Bystřice k Dvoru Králové nad Labem a přechází do Libotovského hřbetu.

Zvičinský hřbet je po Krkonoších druhým horským hřebenem, který brání zimním studeným větrům ze severu v postupu do vnitrozemí Čech. Proto jsou severní stráně Zvičinského hřbetu bohaté na sníh a na vrcholu je většinou o dva tři stupně chladněji než v nížině u Dvora Králové nad Labem.

Zvičinský ski areál nabízí tři vleky, tři sjezdovky a je vhodný pro začínající a středně pokročilé lyžaře. Lyžařské centrum je přizpůsobené pro večerní lyžování. Pro unavené milovníky zimních sportů je pak nedaleko horní stanice vleků k dispozici útulná restaurace v Raisově chatě. „V zimě je otevřena od pátku do neděle. V létě pak téměř celý týden,“ dodal Krkonoška.

V okolí jsou kilometry upravovaných běžeckých tratí, v létě je pak Zvičinský hřbet a okolí skvělým tipem pro cykloturistiku. Oblast si také oblíbili paraglidisté. Obyvatelkou osady Zvičina je i Martina Mazurová, která nedá na toto místo dopustit. „I když je život tady specifický, tak bych rozhodně neměnila. Když je krásně, je odtud nádherný výhled, je to úžasné místo. Hlavně v létě sem přijíždí hodně turistů, hlavně cyklistů. Myslím, že je to jedno z nejhezčích míst,“ řekla Mazurová.

Otáčivá vyhlídka

Od roku 1706 stojí na Zvičině kostel zasvěcený sv. Janu Nepomuckému. Lidem začal sloužit v roce 1711 a téměř dvě stě let byl na vrcholu jedinou stavbou. O významu Zvičiny mezi obyvateli širokého okolí svědčí to, že na vrcholu hory se konaly četné tábory lidu, první se uskutečnil již v roce 1868. V roce 1891 vznikl nedaleko kostela hostinec, který v roce 1900 i s příslušnými pozemky koupil Klub českých turistů. V té době už byla Zvičina vyhledávaným cílem výletníků.

O výjimečnosti místa svědčí i to, že mezi častými návštěvníky byli Karel Jaromír Erben, Jan Nepomuk Lhota, Karel Václav Rais, Alois Jirásek, Ignát Herman, Jaroslav Vrchlický a jiní.

V letech 1925–1926 byl objekt s restaurací rozšířen o rozhlednu s otáčivou kopulí, ve které byl umístěn na svoji dobu výkonný dalekohled. V roce 1927 byla chata přejmenována na Raisovu chatu. Karel Václav Rais, který pocházel z nedalekého městečka Lázně Bělohrad, byl velkým milovníkem Zvičiny.

ZVIČINA

• Zajímavé odkazy:

http://zvicina.eu/

http://raisovachata.cz/

http://www.zvicina.info/