Koubek natáhl chotěmické léto o červen

Třináct kilometrů od Soběslavi leží Chotěmice, které od jara mohou pestrostí koncertů směle konkurovat velkým hudebním festivalům.

Svérázný písničkář a originální chalupář Václav Koubek se na léto stěhuje na Táborsko. Ve statku v Chotěmicích pořádá každý víkend koncerty lidí, jejichž hudbu má rád. Tak se zrodil Vesnický hudební klub, kde muziku doplňují radovánky jako houbařské sympozium, rybaření, cyklistika, ochutnávky vín či Pohádkové léto na nedaleké Červené Lhotě.

Letos Koubek prodloužil léto o červen, takže stihne téměř třicet koncertů. „Vybral jsem ty nejlepší kapely podle svého gusta,“ zdůrazňuje. Do konce srpna se u něho vystřídají například Mišík, Prokop, Hlas, Traband, Garage, Švihadlo či Sto zvířat.

Mnozí slavní hudebníci se vracejí už poněkolikáté. Líbí se jim poklidná atmosféra venkovského domu s hudební stodolou, dvěma stylově zařízenými bary a zahradou s houpacími sítěmi zapletenými do ovocných stromů. „Oproti ruchu a nesoustředěnosti velkých hudebních festivalů jsou Chotěmice oázou,“ vysvětluje Jan Spálený, proč tam opět míří s kapelou ASPM.

Kromě hvězd letos Koubek poprvé na pódium pozval i kapely z vesnic a měst v okolí, které znají zdejší lidé z tanečních zábav. V sérii To nejlepší z domácí dílny vystoupí například místní tancovačková skupina Starý Extract nebo českobudějovická legenda Boule. „Chci jim dát šanci zahrát si před publikem s dobrým vkusem,“ říká muzikant.

Mnozí diváci už do Chotěmic jezdí každý víkend jako na chalupu. Přespávají na zahradě ve stanech, na matracích ve stodole nebo na patnácti lůžkách ve stavení.

Kočovná divadla pro děti

Hlavní koncerty bývají vždy v pátek a sobotu, někdy i v neděli. Na výběr je například poetický a rockový víkend, vzpomínka na Petra Kalandru a také křest nového alba Vaška Koubka.
Vítanými návštěvníky Chotěmic jsou hudbymilovní rodiče s dětmi, protože tři kilometry odtud leží Červená Lhota, kde Koubek už čtrnáct let pořádá Pohádkové léto.

Na stylové scéně se tam každý víkend čtyřikrát střídají převážně kočovná divadla, která zapojují děti do hry a netradičně jim vyprávějí i klasické příběhy. Letos to bude třeba Pinocchio, Perníková chaloupka či Pejsek a kočička, repertoár zpestří také Cirkus Chauve a kejklíř Vojta Vrtek.