Koupání i zábava? Jedině na Boleváku

Během léta se u Velkého boleveckého rybníka vystřídá až sto tisíc návštěvníků. Jejich počet stále roste.

Pokud byste v Plzni pátrali po atraktivnějším místě na letní radovánky, než je Bolevák, hledali byste zbytečně. Nabízí nejen největší množství kulturního i sportovního vyžití, ale také nejširší spektrum služeb od ubytovacích až po pohostinské. Není proto náhodou, že tuto lokalitu vyhledávají kromě Čechů také Němci, Holanďané, Francouzi nebo Švýcaři. Ti na nejexponovanější pláži Ostende zaplatí za jednu noc v chatce zhruba dvě stě korun.

Voda? Zatím nejlepší

V současné době je voda v největším rybníku soustavy hygieniky hodnocena nejvyšším bodem, což znamená, že je vhodná ke koupání. Jestli tomu bude po celé léto, odborníci zatím říci nedokáží. „Záleží na tom, jak se vlivem počasí rozmnoží sinice. Nicméně už tři roky probíhá systematické čištění rybníka, což také přináší své výsledky, a kvalita vody se zlepšuje,“ vysvětlila Blažena Zíková z Krajské hygienické stanice v Plzni.

Jedna akce za druhou

„V kempu Ostende se o následujícím víkendu koná mistrovství republiky vodních modelářů,“ zve na nejbližší akci provozovatel Ostende Antonín Hegner. Největší akce ale Bolevák čeká 18. července, kdy je připravený bohatý program pro děti, jenž bude navazovat na Pirátskou plavbu, která se konala v minulých letech. Letošní program se v současné době dává dohromady, ovšem o velká jména účinkujících umělců prý nouze nebude.

Je to Václavák

„Je tam rok od roku víc a víc lidí. Je z toho plzeňský Václavák,“ říká Plzeňan Jan Křížek, který dává se svou malou dcerou přednost klidnějšímu Senečáku. Bolevák patří mezi vyhledávaná místa hlavně mezi teenagery. „Potkám tam plno známých a hlavně tu mají vynikající pivko,“ svěřil se devatenáctiletý Jiří Novotný z Plzně. Občerstvení patří mezi jednu z hlavních deviz Boleváku. Na plážích můžete narazit na několik stánků i restaurací, které nabízejí alkoholické i nealkoholické nápoje. K tomu si můžete dát hotové jídlo i minutku. A ceny? Srovnatelné s normálními plzeňskými hospodami: kolem dvacetikoruny za pivo desítku, za minutku zaplatíte něco přes stokorunu.

Dvě různé pláže

Bolevecký rybník můžeme rozdělit na dvě části. Na placenou a neplacenou. Placená – zmíněná pláž a kemp Ostende, nabízí návštěvníkům více pohodlí, lepší přístup do rybníka a také větší výběr jídel a nápojů. „Za vstup na Ostende vybíráme dvacet korun od dospělého člověka. Děti a důchodci mají pětikorunovou slevu,“ sdělil Hegner. Na severním výběžku rybníka se nachází oddělená malá nudistická pláž. Druhá pláž se rozprostírá poblíž silnice, která spojuje Bolevec a Doubravku. Tam je vstup volný. „Na přední část chodí spíše mladší lidé. Ti starší míří na Ostende, kde mají více soukromí a větší klid, za který si rádi připlatí,“ dodal Hegner.

Na kole kolem rybníka
Zalesněné okolí rybníka přímo vybízí k projížďkám na kole. Podle milovníků tohoto sportu patří modrozelená lokalita mezi nejhezčí v Plzni a okolí. „Projet si celou soustavu rybníků je prostě paráda. V posledních letech se trasy pro cyklisty v této lokalitě natolik zlepšily, že se už nemusíte bát o své kolo ani o sebe,“ říká Plzeňan Ladislav Konečný.