Kouzelná zahrada v sousedství šachty

Zahradu jako z pohádky vytvořili ve Staříči manželé Holubovi. Pěstování rostlin je jejich vášní a jsou v něm tak dobří, že se po nich jmenuje jeden druh čarovějníku.

Nedaleko kostela ve Staříči stojí velká kovová brána a za ní se rozprostírá ráj. Ráj exotických rostlin, keřů a stromů. V malém arboretu vedle sebe rostou azalky, rododendrony, skalničky, jehličnany ale i čarovějníky, což jsou shluky větví, které rostou na stromech. Miniarboretum přitom vzniklo úplnou náhodou.
„Když se k nám do republiky dostaly první bonsaje, úplně jsem se do nich zamiloval. Začal jsem je pěstovat, ale materiál na jejich rozmnožování, jako třeba misky, byl po revoluci strašně drahý. Abych
si na něj vydělal, začal jsem s manželkou, která je vyučenou zahradnicí, prodávat stromy,“ říká o svých začátcích pětačtyřicetiletý Radek Holub. Během let vznikla kolem jejich domu nádherná zahrada, která je i uživí. „Ze začátku jsme to brali jako koníčka , ale postupně jsme zjistili, že se tím i můžeme živit,“ usmívá se Holub.
Manželé z jedné malé zahrady dělali více než hektarovouoázu klidu. V té mají přes dva isíce odrůd rostlin, rybník s japonskými kapry a různé druhy vodní vegetace. Za největší chloubu Ivana Holubová považuje čarovějníky.
„Jeden dokonce vznikl z výsevu tújí na živý plot. Objevily se tam malé nahloučené rostliny,“ vzpomíná Holubová. Nález manželé rozmnožili a zasadili. „Dnes ho lidé znají po celém světě jako Thuja occidentalis
Malonyana Holub. Na zahradě máme úplně první rostlinu, která má přes dvacet let, měří více než metr a v koruně má takové věžičky. Trochu připomíná věže v chrámu svaté Barbory,“ popisuje svůj největší
úspěch zahradnice Holubová. Dvojice už vypěstovala osmdesát různých druhů čarovějníků. „Většinu z nich jsem našel v lese a naklonoval. Mají různé barvy podle ročního období. Jsou zlaté, stříbrné, měděné,“ vysvětluje Holub. Manželé prý mají největší radost z toho, že mají živý katalog rostlin na vlastní zahradě. A lidé tak vědí, co si ke svému domu sadí.

Stavař zahradníkem

Na malé arboretum před pěti lety náhodou narazil i Pavel Šindel ze Staré Bělé. „Projížděl jsem kolem šipky, která mě zavedla až do té zahrady. Ten pohled byl něčím neopakovatelným. Nikdy by mě nenapadlo, že na něco podobného narazím v obci, která je proslavená hlavně doly,“ vzpomíná Šindel.
Ten pracuje ve stavebnictví a pohled na arboretum mu učaroval natolik, že se tehdy rozhodl, pro zcela nového koníčka. „Začal jsem si tam nakupovat různé stromky a postupně jsem budoval skalku na své zahradě. Už se mi tam sice skoro nic nevleze, ale stejně pořád vymýšlím, co a jak změnit,“ přibližuje Šindel.

Co v arboretu roste

• Miniatury a zakrslé konifery: Pomalu rostoucí stromy, o které se člověk nemusí skoro starat.
• Azalky a rododendrony: Nenáročné rostliny, které nádherně kvetou.
• Vřesy a vřesovce: Malé rostliny, které jsou hodně barevné a kvetou několikrát ročně.
• Plazivé jalovce: Rostliny pro zarůstání různých svahů a zdí.