Krajský soud? Ne, ministerstvo šetří

Karlovarský kraj se musí smířit s tím, že zůstane neúplným. Samostatný krajský soud tady nevznikne. Rozhodně ne v příštích pěti letech.

Před třemi roky vyzval krajský soud Milana Husičku, aby se jako svědek dostavil k podání svědectví v případu násilného trestného činu. Šlo o kauzu, která by za normálních okolností spadala pod krajský soud v Karlovarském kraji. Protože ale ve Varech krajský soud není, musel do Plzně. A tam budou lidé z Varů jezdit dál.
Ministerstvo spravedlnosti Sedmičce potvrdilo, že kvůli nedostatku peněz v rezortu odstoupilo od záměru vybudovat v Karlových Varech samostatný krajský soud.
„Projekt jsme vyňali z programu Public Private Partnership, protože se neprokázala jeho výhodnost. Nebyl zařazen ani do investičního programu rezortu pro období do roku 2013,“ informovala Sedmičku Jitka Zinke, mluvčí ministerstva spravedlnosti.

Ani pobočka

Podle původního záměru měla budova krajského soudu vyrůst v karlovarské části Dvory, v sousedství krajského úřadu. Ministerstvo počítalo s investicí ve výši 400 milionů korun. Výsledkem měl být ucelený justiční komplex, pojímající aparát krajského soudu, krajského státního zastupitelství a pobočky probační a mediační služby. V Karlových Varech přitom nevznikne ani pobočka Krajského soudu v Plzni. Přestože její zřízení ministerstvu spravedlnosti ukládá zákon o soudech a soudcích z roku 2002, ministerstvu na ni chybějí peníze. „Veškerá agenda zůstane v kompetenci Krajského soudu v Plzni,“ uvedla Zinke. Informace o neuskutečnění výstavby budovy krajského soudu v Karlových Varech zaskočila představitele krajského úřadu. „Slyším to teď poprvé od vás. Není to dobrá zpráva,“ reagoval náměstek hejtmana Petr Navrátil.