Kriminál muže na lopatky nepoložil

Odpůrce režimu vyznamenal prezident Řádem T. G. Masaryka III. stupně.

Za odpor proti komunistickému režimu byl František Wiendl z Klatov odsouzen v roce 1949 na osmnáct let. Prošel si věznicemi v Jáchymově, na Pakráci, na Borech. Monstrproces s ním byl tehdy vysílán rozhlasem do klatovských ulic, aby odradil ostatní od podobného chování. Šestaosmdesátiletého muže však bývalý režim nezlomil. Každou zimu běhá na běžkách v okolí své chalupy u Klatov. Stále je aktivním členem zdejšího Sokola a vede i Konfederaci politických vězňů. Stál u založení jachtingu v Klatovech a zálibu našel i ve včelaření.

„Prožil si tolik hrůzy v životě, je to hrdina,“ tvrdí o Wiendlovi Marie Pohanková. I Vít Pazderka si myslí, že mezi nominované osobnosti města Klatov Wiendl patří. Wiendlovu statečnost ocenil před dvěma lety i prezident Václav Klaus. Udělil mu Řád T. G. Masaryka III. stupně. Dodnes má ocenění Klatovan doma pečlivě schované. František Wiendl po skončení studií na stavební průmyslovce v Plzni pracoval až do svého zatčení u stavební firmy Virth a Mašková. Rok 1948 a další léta má muž spojené se zatýkáním postupně celé rodiny. „Já dostal osmnáct let, otec pětadvacet. Maminka strávila ve vězení sedm měsíců. Nejtěžší byly pro mě výslechy. To mě třeba na celý měsíc zavřeli do temnice,“ vzpomíná na nejtěžší období svého života Wiendl. Naopak za nejkrásnější období považuje svatbu a život se svou manželkou.

„Ženil jsem se sice až ve dvaačtyřiceti letech, protože dřív jsem to kvůli uvěznění nestačil. O to krásnější to bylo,“ tvrdí Klatovan. K práci projektanta se vrátil i po návratu z vězení. To pracoval až do odchodu do důchodu v tehdejším Okresním stavebním podniku v Klatovech. Jeho syn ale ve stejných šlépějích nešel. „Byl projektantem rok. Pak odešel na filozofickou fakultu,“ říká Wiendl.

Nechyběl na klatovském náměstí v době, kdy padal režim. A fandil změnám. „Jen mám teď strach, že některé historické okamžiky se vrací. Třeba když komunisté slibovali v roce 1946 hory doly. A pak v roce 1953 přišla měnová reforma, která ožebračila většinu lidí. Teď je to stejné. Velké sliby, a přitom všichni od předpovědí ekonomů víme, že pokud nebudeme šetřit, dojde k bankrotu znovu,“ varuje před současnou politickou situací Wiendl.

Stále aktivní důchodce vede klatovskou pobočku Konfederaci politických vězňů. Je i v celorepublikové radě této organizace. A v roce 1990 se znovu stal členem Sokola. Odtud ho v roce 1948 na doživotí vyloučili. Ale právě klatovští Sokolové svého člena v roce 2008 navrhli prezidentovi Klausovi na ocenění.