Kritériem je - koupit, zařídit a užívat

Po delším útlumu dávají Vídeňáci opět přednost letním bytům na venkově. Dále než 100 kilometrů od Vídně to však nesmí být...

Ve vlastní prázdninové nemovitosti trávit chvíle odpočinku - to bylo v Rakousku trendem v 70. letech a počátkem 80. let minulého století. Koncem 90. let však zájem opadl, děti majitelů těchto prázdninových nemovitostí neměly o tyto poklady v zeleni zájem, přestalo pro ně být zajímavé vázat se na jedno místo a trávit tam každou chvilku volna. Mladí dávali přednost cestování - jak krátkým cestám po Evropě, tak delším do zámoří.

Důsledkem toho byla velká vlna prodejů těchto letních sídel, přičemž nabídka byla často daleko vyšší než poptávka. Ceny těchto nemovitostí proto značně poklesly.

Zvrat tohoto trendu lze pozorovat teprve krátce, nicméně poptávka po letních bytech v předhůří Alp od Semmeringu až po Ötscher stoupá.

#####Rozhodující je nabídka zařízení

Zájemce lze nalézt ve všech skupinách obyvatelstva, nejvyšší je ovšem zájem rodin s dětmi. Důležitou roli hraje rovněž faktor romantiky - naděje na bílé Vánoce je stále živá - a nabídka zařízení pro volný čas: ať je to surfing a jachting na jezerech nebo lov ryb či golf. Odpočinek samotný není při volbě lokality rozhodujícím kritériem.

Při výběru nemovitostí se hledání koncentruje na stylové rodinné domky v dobrém stavu. Dostavovat a přestavovat dnes už hodlá málokdo. Koupit, zařídit a užívat si - to je hlavní kritérium. Zájemci dávají přednost koupi nemovitosti před nájmem. Rozhodnou-li se pro nájem, pak musí být smlouva uzavřena nejméně na deset let. Byty jako přechodná bydliště jsou žádány jen zřídka, stejně jako není zájem o čistě letní nebo zimní nemovitosti. Kdo má domek v zeleni, ten jej chce většinou využívat po celý rok.

#####Cenová otázka

Největší zájem je o nemovitosti, jejichž cena se pohybuje mezi 50 000 - 120 000 eury. Takové lze najít nejsnadněji na severu Dolního Rakouska, blízko českých hranic, ve Weinviertelu. Samozřejmě v exponovaných oblastech, jako je například Baden u Vídně, se ceny pohybují ve zcela jiném pásmu, a to mezi 350 000 až 400 000 eury. Internetová platforma uvádí průměrnou cenu ve výši 2020 eura za metr čtvereční. Průměrná cena ve zmíněném Weinviertelu, například u Gmündu, činí 754 eur za metr čtvereční. Nejoblíbenější jsou oblasti, které jsou od Vídně vzdáleny maximálně jednu autohodinu. Největšími magnety jsou příhraniční oblasti s Českou republikou kolem městeček Retz nebo Mistelbach, dále oblast Wachau kolem Dunaje nebo severní okraj Neziderského jezera. Ovšem i Vídeň je často vyhledávána jako přechodné bydliště. Dolnorakušané hledají ve Vídni často byty pro své studující děti.

#####Bydlení u vody

Kdo se nerad dělí o své místo na louce u vody, hledá raději rovnou své vlastní, nejlépe i s domem na břehu. Ovšem nezastavěných pozemků stejně jako nemovitostí u vody je málo. A objeví-li se něco na trhu, cena je samozřejmě vysoká. Číslo jedna na seznamu hitů je a zůstává jezero Wörthersee v Korutanech.

Ceny za nezastavěné pozemky se pohybují mezi 600 až 1000 eury za metr čtvereční, přičemž severní břeh jezera (střediska Pörtschach a Velden) je dražší než břeh jižní (střediska Maria Wörth a Reifnitz). V mnohých případech jsou požadovány za nemovitosti, které leží přímo u jezera, přemrštěné ceny a jejich kvalita bývá často mizerná. Ani apartmány a menší bytové jednotky nejsou levné, 6000 až 7000 eur za metr čtvereční zaplatí zájemce v dřívějších zmodernizovaných hotelových zařízeních. Ve starších zařízeních se ceny za m2 pohybují mezi 3000 až 4000 tisíci eur.

Objeví-li se, což je zřídka, nějaký pozemek na prodej, stojí metr čtvereční 600 až 800 eur. Kolem jezera Faaker See se pohybují ceny pozemků mezi 600 až 800 eury za metr čtvereční. Často je nedostatek zastavitelných pozemků brzděn skutečností, že se v okolí jezer nacházejí velké chráněné přírodní rezervace. Podobné částky jsou požadovány v hornorakouském ráji jezer v Salzkammergutu. Na jezeře Wolfgangsee není 1000 eur za metr čtvereční pozemku vzácností. Dům u jezera zde stojí až osm milionů eur. Podobná, i když ne až tak vysoká, je cenová hladina na jezeře Mondsee. V některých případech - například v salcburské část Salzkammergutu zde majitel musí mít trvalé bydliště (Fuschlsee nebo Strobl na Wolfgangsee). Přechodné bydliště vyžaduje povolení zemského úřadu. V porovnání s předchozími lokalitami jsou pozemky na Attersee a Traunsee levnější.

Zde se platí za metr čtvereční mezi 500 až 700 eury. Hranici 500 eur se blíží i oblíbené jezero Vídeňáků, Neziderské jezero. Ale i zde je nabídka velmi malá. Ve Weidenu se prodávají domky za 300 000 eur. Levněji se na Neziderském jezeře dá pořídit chata v Rustu: za přibližně 80 000 eur lze pozorovat čápy z bezprostřední blízkosti. Zde však chybí přímý přístup k jezeru. Celkem levně se dají pořídit byty na jezeře Ossiacher See v Korutanech. Důvodem je generační problém.

Mnozí nechtějí byty rodičů ve stavbách ze sedmdesátých let převzít. Dvoupokojové byty jsou v takových objektech ke koupi za 70 000 až 80 000 eur. Kupci jsou především Italové, kteří chtějí do Korutan i v zimě. Koneckonců je lyžařská oblast Gerlitzen v bezprostřední blízkosti. Pro italské publikum je přítomnost hor dokonce důležitější než jezero.

Kdo chce své štěstí zkusit na malebném jezeře Hallstättersee v Salzkammergutu, musí počítat s přísnými předpisy při eventuálních přestavbách, oblast je totiž chráněna. Ceny pozemků se tu pohybují kolem 200 eur za metr čtvereční.

#####Bydlení u grýnů

Golfoví nadšenci nejraději odpalují své míčky přímo od dveří domu - a to nejen v Rakousku. Je to americký trend, který samozřejmě našel svou cestu do Evropy. Kdo chce udělat dojem, musí mít svou vilu v golfovém resortu, protože to nemá hned tak každý.

Jižně od Vídně vznikl obytný park Fontana, který je opravdu ukázkovým projektem svého druhu. Na rozdíl od mnohých jiných jsou vilky obyvatelné celoročně. Zajímavý je golfový resort nejen pro starší zájemce, ale i pro rodiny s dětmi. Ostatně Vídeň není daleko a ceny za pozemky jsou zde ve srovnání s drahými vídeňskými okresy relativně mírné. Další zajímavé projekty v okolí Vídně podobného typu jsou v Adamstalu a Sübenbrunnu. Západní spolkové země rovněž nabízejí golf jako doplnění k lyžování a jezerům. Nicméně tam se vyskytují především hotely pro rekreanty a jen málo apartmánů v soukromém vlastnictví; o luxusních vilách ani nemluvě. Stále více rakouských golfistů pokukuje po luxusních domicilech v golfových resortech v jižní Evropě. V popředí zájmu jsou především destinace jako Španělsko, Portugalsko, ale také Sardinie a Azurové pobřeží, kde nalezne golfový nadšenec vše: od skromnějších apartmánů až po luxusní vily. Chorvatsko rovněž naskočilo do rozjetého vlaku a plánuje řadu projektů. Zajímavé objekty nabízejí realitní kanceláře i na Balatonu v Maďarsku, kde mohou navíc nabídnout termální prameny.

#####Druhé nebo dokonce třetí bydlení

Celá řada zámožných kupců využívá golfové resorty jako druhé nebo dokonce i třetí bydlení. Vedle pohodlné horské chaty v Alpách jezdí mnozí v přechodném ročním období na golf a vychutnávají si příjemné jarní či podzimní klima v golfových destinacích. Apartmán nebo řadový domek si lze všude koupit za 300 000 eur a více.

Kdo je ochoten oželet moře a hledá ve vnitrozemí, může za podobnou cenu získat i domek. Kdo hledá absolutní luxus, může zaplatit za vilu i přes 1,5 milionu eur.

#####Dobrý servis oblíben

Velkou výhodou golfových resortů je ostraha nemovitostí. Současně jsou nabízeny služby nejrůznějšího druhu, není-li majitel zrovna přítomen. A když přijede do svého domu na dovolenou, sahá nabídka služeb od úklidu až po kuchaře. Někteří majitelé, když své nemovitosti zrovna nevyužívají, je nabízejí k pronájmu. I toto zajišťuje management resortu. Rizika při koupi prázdninových nemovitostí už rovněž nejsou tak vysoká, jak tomu bylo ještě před pár lety. Nicméně by se měl každý zájemce před koupí domku či apartmánu důkladně informovat a nechat si předložit referenční projekty a hlavně zkontrolovat dobu trvání platnosti smluv.

#####Bydlení na sjezdovkách

Prázdninové nemovitosti v Alpách, které lze využívat pro zimní dovolené, byly vždy velmi oblíbené. Mít svou lyžařskou výzbroj u sjezdovky a v pátek jen sednout do auta a odjet do hor - co je příjemnějšího.

V Tyrolsku patří k nejoblíbenějším destinacím jednoznačně Kitzbühel. Dříve se zájem koncentroval především na centrum.

V současné době se přesouvá poptávka i do sousedních obcí, protože ceny v centru Kitzbühelu jsou kvůli neutuchající poptávce enormně vysoké. Za to, že občas narazíte na Franze Beckenbauera, zaplatíte za metr čtvereční kolem 5000 eur v apartmánu.

Poptávka proto roste nejen v obcích Aurach a Raith, které leží v bezprostřední blízkosti Kitzbühelu, ale i v Kirchbergu a St. Johannu. Majitelé prázdninových nemovitostí se rekrutují především z Mnichova a okolí.

Přednost je při výběru nemovitosti dávána apartmánům, které nepodléhají tak přísným kritériím pro regulaci druhého bydlení. Pro postavení prázdninového domku je nutno provést změnu určení použití pozemku a to nebývá jednoduché. Poslední slovo má vždy obecní rada. Jednotlivé obce mohou koupi prázdninové nemovitosti jako druhého bydlení značně zkomplikovat a omezit.

Obejít se dají tyto předpisy celkem snadno: důchodci si koupí apartmán jako své trvalé bydliště a pak jej využívá celá jejich rodina. I přes tyto překážky je tyrolský trh nemovitostí v pohybu. I zde jsou nabízeny ve velkém množství nemovitosti ze 60. až 80. let, protože nové generace už o ně nemají zájem nebo si nemohou dovolit nákladné, nicméně potřebné investice k jejich údržbě. Podle názoru odborníků není v Tyrolích mnoho nemovitostí, které by zůstaly jednomu majiteli déle než deset let. Jiná situace je v Salcbursku. Dříve patřilo 80 až 90 procent všech prázdninových nemovitostí Němcům. Dnes se situace změnila, 50 procent majitelů jsou Angličané, 30 až 40 procent Holanďané a zbytek tvoří Němci, Rakušané a majitelé z východní Evropy. I v Salcbursku je nejvyšší poptávka po apartmánech, nicméně majitelé je nemění tak často ve srovnání s Tyrolskem, většinou až po 20 letech i více. V regionu Pinzgau, který navazuje na Salcbursko, jsou nejžádanější střediska Zell am See a Kaprun. Oblíbený je rovněž Saalbach a Maria Alm. V Pongau dominují klasická střediska zimních sportů jako Flachau, Zauchensee nebo Obertauern. Renesanci po dlouhém spánku prožívá i Bad Gastein. Za metr čtvereční již užívané nemovitosti zaplatí zájemce v Zell am See až 5000 eur. V Saalbachu se ceny za metr čtvereční pohybují mezi 1600 až 2600 eury. V Bad Gasteinu dosahují až 2000 eur. V mezinárodně méně známém Loferu však stále ještě stačí 1000 eur za metr čtvereční prázdninové nemovitosti.

#####Prázdninové nemovitosti

Stále oblíbenější jsou prázdninové nemovitosti a apartmány, které jsou součástí nebo v blízkosti hotelových komplexů nebo prázdninových vesniček. Výhody jsou jasné: majitelé takových nemovitostí mohou využívat infrastrukturu hotelu - od krytého bazénu a wellness areálu až po snídaňový bufet. A o údržbu jejich domicilů se stará „domovník“. Některé apartmány v soukromém vlastnictví nabízejí kompletní servis. K tomu patří recepce i hlídání dětí.

Příští zimu bude dokončen například projekt skupiny Falkensteiner Michaeler Group na Katschbergu v Korutanech.

Majité apartmánů budou moci využívat veškerá zařízení již existujícího sousedního hotelu. Cena apartmánu se pohybuje kolem 4500 eur za metr čtvereční a další služby si mohou majitelé apartmánů přikupovat.

Majitelé mohou rovněž své apartmány pronajímat, když právě nemají dovolenou. I tento pronájem zajistí Falkensteiner.

V Korutanech patří většina prázdninových nemovitostí Italům a Rakušanům. Jinak vypadá situace při budování takzvaných hotelových vesniček s více než 1000 lůžky ve špičkových lokalitách. Jedná se o speciální koncepci, ne o klasické soukromé vlastnictví. Prázdninové byty těchto hotelových vesniček jsou jednotlivě prodávány, majitelé, ve většině případů zahraniční investoři, se však smluvně zavážou, že své apartmány budou pronajímat prostřednictvím provozovatelské společnosti a sami využívat nemovitost pouze několik týdnů v roce. Hotelové vesničky nejsou koncipovány jako druhé bydlení, ale jejich užití je pouze pro turistické účely. Jsou také provozovány jako běžné hotely. Ne ve všech obcích se tato konstrukce setkala s ohlasem.