A Oscara za film roku získává… Argo Bena Afflecka

Nejlepším filmem roku je Argo, získalo tři Oscary

Nejlepším filmem roku je Argo, získalo tři Oscary Zdroj: ctk

Pozici favorita potvrdili Daniel Day-Lewis a Hanekeho Láska. Naopak propadl Spielbergův Lincoln.

Přes veškeré náznaky překvapivé. Takové bylo 85. předávání cen americké filmové akademie, které pod taktovkou komika Setha MacFarlanea proběhlo v noci na pondělí středoevropského času v kalifornském Los Angeles. Pro pamětníky Oscarové historie rok 2013 představuje určité deja vu. Zopakoval se totiž rok 2006. Tehdy také zvítězil snímek, který po vyhlášení nominací nepatřil k favoritům, tentýž film celkem získal tři a cenu za režii si odnesl Ang Lee.

O tom, že třetí režijní počin herce Bena Afflecka Argo získá hlavní trofej, v neděli večer asi pochyboval málokdo. Cenou pro nejlepší film roku se tak završila neuvěřitelná série, během níž Argo získalo snad všechny filmové ceny, které se v Americe během ledna a února předávají. Snímek si pak z Oscarů odnesl celkem tři sošky, vedle té hlavní ještě za adaptovaný scénář a střih.

Přesto má letošní ročník Oscarů ještě jednoho hlavního vítěze. Je jím filmová adaptace knihy Pí a jeho život, která si z večera odnesla hned čtyři sošky včetně té druhé nejprestižnější – cenu za režii. Tu již podruhé získal Ang Lee, poprvé uspěl v roce 2006 díky Zkrocené hoře. Pí měl celkem jedenáct nominací, vedle kategorie režie ovládl ještě technické kategorie – kamera, hudba, vizuální efekty.

Čestný úspěch pro Lincolna vydobyl Daniel Day-Lewis

Pí tak porazil největšího favorita letošního ročníku, kterým bylo se dvanácti nominacemi životopisné drama Stevena Spielberga Licnoln. Snímek nakonec získal jen dvě ceny, jednu pro výpravu, druhou pro nejlepšího herce všech dob. Tím se definitivně stal Daniel Day-Lewis, protože získal již třetího hereckého Oscara za hlavní roli (předchozí byly za výkony ve filmech Moje levá noha a Až na krev). Naopak Steven Spielberg se na stejnou poctu bude muset ještě počkat, protože zatím má jen dvě sošky za režii a letos jej porazil právě Ang Lee.

V kategorii nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli se sice odehrál kouzelný boj mezi nejmladší a nejstarší nominovanou herečkou vůbec. Nakonec cenu ale získala vynikající Jennifer Lawrence za Terapii láskou. Bohužel právě tento úžasný snímek, který tento týden vstoupí do českých kin, získal pouze tohoto Oscara.

V dalších kategoriích již nedošlo k výraznějším posunům oproti předpokladům a ceny si vesměs převzali favorité. Platí to především pro snímek Michaela Hanekeho Láska, který se podle všech očekávání stal nejlepším neanglicky mluveným filmem roku. Quentin Tarantino pak nemusí smutnit, že nebyl nominován na Oscara za režii ani že jeho Nespoutaný Django nezískal cenu pro film roku. Tarantino si totiž stejně jako za legendární Pulp Fiction – Historky z podsvětí odnesl cenu akademie za nejlepší původní scénář. Jeho objev, herec Christoph Waltz, si pak za Djanga odnesl již druhého Oscara za nejlepší mužský výkon ve vedlejší roli. Tutéž ale ženskou cenu pak také podle očekávání získala Anne Hathaway za Bídníky (ti sklidili celkem tři sošky).