Berlinale zachraňuje romance Call Me By Your Name

Tvůrci filmu Call Me by Your Name - režisér  Luca Guadagnino a herec Timothée Chalamet

Tvůrci filmu Call Me by Your Name - režisér Luca Guadagnino a herec Timothée Chalamet Zdroj: Berlinale

Dosud průměrnou soutěž na Berlinale zachraňuje hit jiných festivalů, jako byl na Sundance Call Me By Your Name.

Romance Call Me By Your Name se už stala miláčkem lednového Sundance. Její všeobecná obliba pokračuje i v Berlíně, kde byla uvedena v sekci Panorama. Závěr volné trilogie na téma touha od italského režiséra Luca Guadagnina vychází z deset let staré knihy Andrého Acimana a vypráví o letním vztahu mezi americkým vysokoškolákem Oliverem a Eliem, dospívajícím synem jeho profesora.

„Je to film pro celou rodinu. Jde o příběh o předávání znalostí, a proto bych byl rád, kdyby se na něj do kina vypravilo několik generací dohromady,“ uvedl Guadagnino na tiskové konferenci.

Italský filmař se tématu touhy věnoval už v titulech Mé jméno je láska a Oslněni sluncem. Tentokrát ho ovšem pojal pozitivně. „Chtěl jsem to natočit jako idylu. I proto ve filmu neukazuju moc tělesných orgánů. Důležitější bylo vystihnout intimitu mezi postavami,“ podotkl.

Hlavní hrdiny si zahráli Armie Hammer a mladý talent Timothée Chalamet známý ze seriálu Ve jménu vlasti. „Už před natáčením jsme s Armiem v Itálii spolu strávili pár týdnů, poté pak i skoro všechen čas mimo natáčení. A doufám, že jsme zachytili tu chemii mezi našimi postavami, která je tak zřetelná v románu,“ řekl Chalamet. V tomto filmu se může poznat každý, touha je základní lidská emoce a Luca ji ukázal velmi přístupně,“ doplnil Hammer.

Na adaptaci úspěšné knihy se podílel i James Ivory, osmaosmdesátiletý anglický filmař proslulý vytříbenými kostýmními dramaty jako Soumrak dne.

„S Jamesem jsme kamarádi, je to velkorysý, zvídavý a velmi informovaný člověk,“ pochválil svého kolegu Guadagnino. Jako velký kinofil se režisér inspiroval i mnoha svými idoly, od Bertolucciho přes Bressona k Renoirovi.

Natáčelo se na severu Itálie kolem města Crema, kde Guadagnino bydlí. Italští diváci tak ve filmu opět musejí skousnout komickou scénu s italskými postavami. „Vím, že si Italové myslí, že je rád zesměšňuju, ale žádnou karikaturu jsem tím nezamýšlel. Znám hodně Italů, kteří se chovají tak, jak ukazuju,“ bránil se režisér.

Film, který se odehrává v roce 1983, podle něj zachycuje jeho rodnou zemi těsně před začátkem doby konformity a homogenity. Zároveň v něm znějí i zcela nové songy Sufjana Stevense. „V knize příběh vypráví mladý Elio. My jsme se rozhodli použít jako komentář hudbu. Tím nás napadl Sufjan Stevens, který zpívá o emocích dost syrově. Požádal jsem ho, aby nám napsal jednu píseň, nakonec nám poslal dvě,“ osvětlil Guadagnino.