Čaroděj z Bradavic je žádaným artiklem

Miliardářská parta. Trojice hrdinů se objevila ve všech osmi snímcích o HarrymPotterovi, jejichž celkové tržby výrazně přesáhnou sedm miliard dolarů

Miliardářská parta. Trojice hrdinů se objevila ve všech osmi snímcích o HarrymPotterovi, jejichž celkové tržby výrazně přesáhnou sedm miliard dolarů Zdroj: warnerbros

Celkovou sumu, kterou fenomén Harry Potter vydělal svým tvůrcům a zainteresovaným firmám, lze jen těžko odhadovat. Ale podle dostupných údajů lze spočítat, kolik vydělaly všechny prodané knihy a natočené filmy v kinech. Celkové hrubé tržby těchto dvou základních tržních artiklů dosahují k dnešnímu dni částky 16,2 miliardy dolarů.

Po celém světě (Potter byl přeložen do 67 jazyků) se podle odhadů prodalo 450 milionů knih, jejichž průměrná prodejní cena se pohybuje kolem dvaceti dolarů za kus (shodují se na tom servery Yahoo.com a Amazon. com). Výnosy z prodeje všech sedmi knih se tak vyšplhaly k hodnotě devíti miliard dolarů. Tržby z uvedení osmi snímků v kinech pak zaostávají jen lehce.

Podle serveru specializovaného Boxoffice-mojo.com dosahují částky 7,2 miliardy dolarů, ale závěrečný díl svou cestu kinosály ještě zdaleka neukončil. Nyní je na jeho kontě 834,6 milionu dolarů a částka dále poroste. Studio Warner Bros. předpokládá, že závěrečný díl potterovské ságy překoná tržby jedné miliardy dolarů a zároveň se stane jeho nejvýdělečnějším filmem vůbec.

Skvělé výsledky knih a filmů a také návazného merchandisingu se odrazilo na zhodnocení značky Harry Potter. Firma Advertising Age její hodnotu již v roce 2007 odhadla na patnáct miliard dolarů. Samotné autorce knižní ságy J. K. Rowlingové Potter přinesl ohromný majetek. Magazín Forbes jej letos v březnu odhadl na jednu miliardu dolarů. Čeští fandové také prokázali velkou věrnost mladému čaroději a jeho dobrodružstvím. Podle informací nakladatelství Albatros, které u nás vydalo všech sedm dílů řady, se doposud prodalo kolem jednoho a půl milionu kopií knih o Harrym Potterovi. Informace o tržbách nejsou k dispozici.

V kinech je situace komplikovanější. Návštěvnost jednotlivých snímků (podobně jako ve světě) klesala, nejvíce diváků přišlo na první díl. Ale kvůli zvyšující se ceně vstupenek a s příchodem dražších trojrozměrných projekcí tržby neustále rostou. Podle Unie filmových distributorů v českých kinech Harry Potter zatím utržil celkem 533,3 milionu korun. I v českých kinech platí, že tržby posledního dílu dále porostou.

Harry Potter v českých kinechHarry Potter v českých kinech | Unie filmovych distributoru