Claptonovo album coververzí je deskou pro radost

Eric Clapton

Eric Clapton Zdroj: Profimedia.cz

Na nová alba excelentního kytaristy s bluesrockovými kořeny Erica Claptona se možná již nečeká tolik jako na novinky od jiných. Ostatně jich do svých osmašedesáti natočil na dvě desítky, z nichž některé patří ke zlatému fondu, a bylo by spíše zázrakem, pokud by je ještě dokázal překonat. Po albech čistě bluesových a deskách temnějších až tragických, z nichž vzešly smutné balady jako Tears in Heaven či My Fathers Eyes, nyní muzikant přichází s albem jiným.

Albem, které zní, jako kdyby chtěl Clapton sejmout břímě starých ran. Natočil a na svém vlastním labelu vydal totiž album lehké, optimistické až veselé, nejspíše pro radost sobě i přátelům, neboť z dvanácti nahraných písní je jich hned deset coververzemi starších kousků. Pouze dvě – baladičtější Every Little Thing a bluesrocková Gotta Get Over – jsou novinky.

Na albu Old Sock Clapton střídá jeden styl za druhým. Začne reggae podobného ražení jako kdysi v I Shot the Sheriff, naváže lehkou popovější kytarovkou Angel, opráší rockovou baladu Garyho Moorea Stil Got the Blues a pustí se i do vod jazzových včetně standardu George a Iry Gershwinových Our Love Is Here to Stay. Nechybí ani country. Nicméně havajská steelkytara není ve středoevropských vodách tak oblíbená jako ve Státech, takže i ten dojem je u The Folks Who Live on the Hill či Born To Lose přece jen poněkud unylejší.

Lepší dobrá klasika než špatná móda

To vše za přispění přátel jako spoluhráče z dávné skupiny Blind Faith Steva Winwooda, J. J. Calea či Paula McCartneyho. Mnohé pak jistě potěší, že Clapton chválabohu rezignoval na další pokus o moderní zvuk a technologie jako na patnáct let starém albu Pilgrim.

Možná není nové album Erica Claptona moderní, možná není sbírkou nových hitů atakujících hitparády. V záplavě rádoby vážné popmusic přináší takto uvolněné album jasné poselství. Že je lepší natočit desku dobrou klasickou než špatnou moderní. Pokud Clapton přistoupí se stejnou lehkostí a radostí k nadcházející šňůře, na níž oslaví 50 let působení na hudební scéně, budou se i červnoví návštěvníci pražské O2 areny mít na co těšit.

Eric Clapton: Old Sock, Vydavatel: Bushbranch, 2013, Hodnocení: 70 %