Cosmopolis zachycuje těkavost dnešní doby

Zničený multimiliardář. Postavu Erica Packera v chystané filmové adaptaci Cosmopolisu ztvární typově přesný Robert Pattinson

Zničený multimiliardář. Postavu Erica Packera v chystané filmové adaptaci Cosmopolisu ztvární typově přesný Robert Pattinson Zdroj: entertainment one

Dílu Dona DeLilla se v poslední době dostává v Česku mimořádné pozornosti a čtenáři se tak postupně seznamují s tímto svojským komentátorem amerického života. Jako prozatím poslední přeložené dílo u nás vyšla jeho novela Cosmopolis, která nabízí poslední den života osmadvacetiletého multimiliardáře Erika Packera.

Během cesty luxusní limuzínou za holičem se Eric setká s mnoha nejrůznějšími typy lidí, kvůli nečekaně rostoucímu jenu prodělá desítky miliard dolarů svých i své novomanželky, několikrát si zasouloží a setká se s mužem, který se jej rozhodl zabít.

Byť američtí kritici Cosmopolis nezařadili mezi nejlepší knihy autora, je vskutku pozoruhodným literárním dílem. Jako novodobá parafráze Joyceova Odyssea totiž mistrně zachycuje těkavost a nestálost současnosti; byť se kniha odehrává v roce 2000, ale působí jako z nedaleké budoucnosti.

Samotný příběh je excitovanou jízdou mladého floutka, který může doslova vše. Může se vyspat se kteroukoli ženou na světě (byť jej vlastní novomanželka tělesně odmítá), svými penězi si může a chce koupit vše na světě včetně neprodejných uměleckých děl, přece jen miliardě dolarů dokáže odolat málokdo. Přesto se Eric během tohoto dne zcela vnitřně rozloží, a to zdánlivě bez jakékoli vnější příčiny. Ze všech šlamastyk, do nichž se tohoto dne dostane, totiž vede cesta. Ale Eric se jí vzdá a dobrovolně za sebou (i před sebou) spálí veškerá pojítka s dosavadním životem a vydá se vstříc očistné smrti. Jako by prožil vše, začalo jej to nudit a až smrt mu mohla přinést nové vzrušení.

Téměř nihilistické chování ústředního hrdiny je příznačné pro svět vysokých financí, jehož satirou Cosmopolis do velké míry je. Ale důležitější je právě ona těkavost, jež se projevuje také v DeLillově stylu. Neustále přeskakuje, bez sebemenšího náznaku mísí objektivní popis a Erikův subjektivní pohled, zdánlivě chaoticky přeskakuje ve vyprávění. Pointu Erikova života se čtenář dozví na straně 50. To vše skvěle odpovídá dnešní nepozorné době, kdy je lidské soustředění neustále atakováno nejrůznějšími sděleními. Ostatně i Eric má ve své limuzíně spousty obrazovek, z nichž se na něj neustále řinou data, obrazy, informace.

Pozoruhodná kniha, jejíž filmová adaptace z rukou Davida Cronenberga může patřit mezi nejzajímavější filmy letošního roku.

Zničený multimiliardář. Postavu Erica Packera v chystané filmové adaptaci Cosmopolisu ztvární typově přesný Robert Pattinson

Don DeLillo: Cosmopolis

Nakladatelství: Euromedia Group, 2012
Překlad: Ladislav Nagy
Hodnocení: 80 %