DVA si vavříny za Botaniculu zaslouží

Botanicula

Botanicula Zdroj: E15

Dnes již světoznámé české počítačové studio Amanita Design má výborný čich na soundtracky ke svým hrám. Zatímco přede dvěma roky bodoval Tomáš Dvořák alias Floex se svými ambient-jazzovými kompozicemi pro veleúspěšnou hru Machinarium, pro letošní titul Botanicula sáhla Amanita po populárním elektroakustickém duu DVA. To v předchozích letech zaujalo zvláštní tvorbou, kterou označuje jako „neexistující pop z rádií nebo folklor neexistujících národů“.

Podařilo se, zvuková stopa se výborně potkala s obrázky a příběhem, aby společně vytvořily roztomilý celek. Žádný div, že nahrávka letos získala cenu za nejlepší soundtrack na festivalu nezávislých počítačových her v americkém San Francisku.

Oč ve hře jde? Hlavními hrdiny Botaniculy je pět malých příšerek, které se ze stromu zamořeného parazity vydávají zachránit poslední semínko. Na cestě jim přitom hrají spíše útržky, fragmenty jednotlivých hudebních motivů, které DVA mixují z důvěrně vyzkoušených stavebních kamenů.

Ujetá koláž písničkářské hravosti a pestrého mixu nástrojů (saxofon, klarinet, melodica, dětské pianko, monchichi, kytara, počítačové smyčky) na první pohled vytváří dojem infantilního muzicírování. Jenže za touto hravostí lze vysledovat vzácnou uměleckou nespoutanost, cit pro aranže a atmosféru, byť občas hraničí s přízemní živočišností. Výborné je, že noty fungují i bez obrázků a Botaniculu je možné pustit vedle Kašpárka v rohlíku nebo Wohnoutů bez uzardění i dětem.

Úspěšné aktivity a hledačství Amanity Design na soundtrackovém poli ukazují, že to s českou hudební scénou ještě nemusí být tak zlé, jak by bylo možné dedukovat podle nabídky televize nebo rádií. Přestože na světovém poli oprávněně nikoho nezajímá a v podstatě nemá co nabídnout, stále se v ní najde několik solitérů, kteří jdou svou cestou, a díky ní slaví úspěch i za hranicemi naší země. Je skvělé, že jim slavné studio Amanita umetá cestu.