Fantastická žena: Empatický portrét nekonvenční silné ženy

Daniela Vega zazářila hned ve svém prvním filmu v roli ženy, která si změnila pohlaví z mužského

Daniela Vega zazářila hned ve svém prvním filmu v roli ženy, která si změnila pohlaví z mužského Zdroj: profimedia.cz

Snímek Fantastická žena režiséra Sebastiána Lelia oceněný letos na Berlinale za scénář s mimořádnou přirozeností ukazuje, čemu čelí v současné společnosti žena, které okolí nemůže zapomenout, že se narodila jako muž.

Do někdy pochybné debaty o tom, že homosexuály by ve filmech měli hrát homosexuálové, postižené postižení a transsexuály transsexuálové, se Fantastická žena může zapojit na straně zastánců pozitivní diskriminace herců z menšinových skupin. Fakt, že hlavní roli transženy vytvořila skutečná transherečka Daniela Vega, je ale v chilské novince víc než reklamním poutákem.

Snímek si z Berlinale odvezl Stříbrného medvěda za scénář. S mimořádným porozuměním a přirozeností pozoruje ženu, která si musí v nepříliš přátelské společnosti udržet právo na svou existenci. A Daniela Vega má na síle a přesvědčivosti tohoto portrétu velkou roli.

Lelio točící v produkci dalšího známého chilského filmaře Pabla Larraína neprotestuje proti společenským předsudkům pomocí drásavého sociálního dramatu. Jeho novinka sice na rozdíl od jeho čtyři roky starého snímku Glorie není komedií, každodennost ovšem dokáže zachytit citlivě a výstižně.

Marině nehrozí lynč, odsouzení a nepochopení ze strany druhých, ale zlo má podobu zraňujících komentářů, pokusů o zastrašování, nedůvěry. Její výjimečnost nespočívá v jejím pohlaví, pro mnohé tak matoucím, ale v její síle všem vzdorovat a zachovat si vlastní důstojnost a identitu.

Lelio film řídí tak, aby na vše nahlížel z jejího pohledu, a dostává tak diváka blíž ke své fantastické ženě než mnohé z jejího okolí. Občas nám ukazuje i její představy, klidným kompozicím často dominuje debutantka Daniela Vega a její výmluvná tvář. Bez senzacechtivosti, bez zbytečného melodramatu, bez opatrné líbivosti i bez zapálené agitace tento snímek bojuje za svou hrdinku tím nejlepším, co film dokáže – empatií a důvěrným poznáním neznámého.

Fantastická žena
(drama, Chile/USA/Německo/ Španělsko, 104 minut)
Režie: Sebastián Lelio
Hrají: Daniela Vega, Amparo Noguera, Francisco Reyes, Luis Gnecco
Hodnocení: 80 %

Autorka je spolupracovnicí redakce