Fenomén Hvězdných válek. Návštěvnosti v tuzemských kinech stále vévodí první díl Epizoda IV

Snímek Star Wars: Vzestup Skywalkera vstupuje do českých kin 19. prosince.

Snímek Star Wars: Vzestup Skywalkera vstupuje do českých kin 19. prosince. Zdroj: Disney

BB-8 a D-O.
Záběry ze snímku Star Wars: Vzestup Skywalkera.
Záběry ze snímku Star Wars: Vzestup Skywalkera.
Záběry ze snímku Star Wars: Vzestup Skywalkera.
Záběry ze snímku Star Wars: Vzestup Skywalkera.
8
Fotogalerie

První fandové už nový díl Star Wars viděli, další desítky tisíc vyznavačů světa v předaleké galaxii se na poslední epizodu ságy chystají v dalších dnech. Oficiálně do kin vstupuje snímek s podtitulem Vzestup Skywalkera ve čtvrtek. 

V očekávaném díle vrcholí rebelie proti Impériu. Snímek sleduje události po filmu Star Wars: Poslední z Jediů. Režie se ujal J. J. Abrams, který se podílel i na jeho scénáři.

Poslední z Jediů opět nabízí vesmírné střety a souboje se světelnými meči. Mimo jiné ukazuje moc temné strany Síly, která na svoji stranu láká i kladné hrdiny.

Diváci se setkají se známými postavami z předchozích dílů jako jsou Chewie, droidi C-3PO a R2-D2, na scénu se vrací Luke Skywalker (Mark Hamill). Výraznou roli sehraje opět zběh z jednotek stormtrooperů Finn (John Boyega) a nejednoznačný vztah poutá jednoho z hlavních "záporáků" Kyla Rena (Adam Driver) a bojovnice Rey (Daisy Ridleyová) stojící na straně rebelů. Důležitou roli má i princezna Leia, kterou hrála dnes již nežijící Carrie Fisherová. Novou postavu je Janna (Naomi Ackieová).

Film byl natáčen, stejně jako dvě předchozí epizody, ve studiích Pinewood nedaleko Londýna. Pouštní scény vznikly v Jordánsku. 

Které Star Wars jsou v Česku nej?

Sága Star Wars zasáhla miliony fanoušků po celém světě. Jde o jeden z nejúspěšnějších příběhů všech dob, jehož sláva a popularita přesáhla filmová studia a kina. První natočený díl Star Wars: A New Hope natočil režisér George Lucas v roce 1977 a získal za něj sedm Oscarů. Série Star Wars nabízí nejen výjimečnou podívanou, ale také trvalý výdělek pro tvůrce. Předchozí Star Wars: Poslední z Jediů se s tržbami 517,1 milionu dolarů staly komerčně nejúspěšnějším filmem v USA a Kanadě za rok 2017.

Hvězdné války jsou dlouhodobě jedním z největších kinotaháků i v Česku. Podle dat Unie filmových distributorů vidělo předposlední dosud vydaný díl, tedy epizodu VII s podtitulem Síla se probouzí z roku 2015 628 tisíc diváků. Pokračování Poslední z Jediů z před dvou ler pak 494 tisíc diváků. Stále nejvíc v českých kinech ale "fungovala" vůbec první Epizoda IV Nová naděje stará 42 let. Ta přivedla dosud do kin 720 tisíc diváků.