Hakl nabízí další přesvědčivou analýzu současnosti

Emil Hakl

Emil Hakl Zdroj: Isifa/Lidove noviny, Pavel Wellner

Jen málokterý z dnešních českých tvůrců umí naplnit následující nároky. Být aktuální, a to jak ve výpovědi, tak i ve stylu. Být univerzálně srozumitelný a zachovat si atraktivitu i pro běžného čtenáře. Nabídnout obsahově neotřelý pohled na současný svět a jím vytvářené nástrahy pro člověka. Být přesný ve svém pozorování okolí. A zůstat svůj. Že právě takovým autorem stále je Emil Hakl, dokazuje jeho novinka Skutečná událost, která chytře vychází až po vánočním boomu v jakémsi knižním vakuu.

V předchozích Haklových knihách byl příběh spíše „vedlejším produktem“ a důležitější byl přesný popis, fantastická práce s jazykem, zkrátka literatura v nejčistší formě. Tentokrát ale Hakl přece jen sází především na příběh, postavy a jejich osudy. A je zcela lhostejné, jak moc jde o další popis autora samotného a jeho skutečných obtíží.

Hlavní postavou tak je znovu Haklovi podobný jedinec, který se živí jazykem (je zaměstnán v reklamce, ale brzy ji opouští), rád jezdí na kole a žije v dnešní Praze. Seznamuje se s mladou dívkou, nejprve chatují, pak si píší smsky, potkají se v hospodě, vyspí se spolu… Bude z toho vztah? Možná.

Konající hrdina

Jak je u Hakla zvykem, životy nejsou pachtěním se za něčím daným. Spíše jsou plutím od stavu ke stavu, symbolizuje je neustálá změna a nevědomost, co se stane za pár minut. Ale zatímco doposud byli Haklovi hrdinové táhnuti okolím téměř násilím, jemuž se dokázali vzepřít jen výjimečně (a navíc vždy s problematickými následky), ve Skutečné události se hrdina rozhodne konat.

Možná je to objektivně dáno právě neutěšeným okolím symbolizovaným zlovůlí exekutorů a systémem, v němž jedinec (znovu) přestal mít jakýkoli vliv na vlastní život. Ale stejně tak je možné, že to hrdina sám sobě nalhává. Každopádně se rozhodne k extrémnímu činu, pomůže napadnout významného právníka, který právě exekutorům posvěcuje jejich nelegitimní aktivity.

Autorův moderní přístup

Uchýlení se k teroristickému činu se může zdát extrémním činem, možná k němu došlo i pod dojmem čtení knih o německé Frakci rudé armády (RAF) a návštěvě Norska krátce po činu Anderse Behringa Breivika. Na Haklově Skutečné události (která paradoxně nijak nesouvisí s napadením právníka) je fascinující přesné shrnutí dneška. Tedy situace téměř 25 let po nastolení svobody. V podobné době podobnou krizi elit a hodnot prožilo Německo po válce a RAF se zdála být při vší extrémnosti a ideové neukotvenosti lékem. O tomto omylu se Haklův hrdina potřebuje sám přesvědčit. A nakonec třeba najde i lék skutečný.

Popis doby symbolizované roztříštěnými hodnotami skvěle souzní s Haklovou rozbitou literární formou. Text je rozstříhán na drobné útvary, kolikrát jednověté, jež zdánlivě chaoticky přeskakují z jednotlivých dějů, rovin i perspektiv. V dnešní roztěkané době, kdy je čtení dlouhých kapitol již takřka nemožné, jde o velmi uživatelsky přátelskou formu. Důležitější ale je fakt, že je Haklův přístup ryze současný a současnosti odpovídající. Asi podobnými slovy bude zakončena každá recenze Haklovy novinky, ale tohle je Skutečná událost.

Emil Hakl: Skutečná událost Nakladatelství: Argo, 2013 Hodnocení: 90 %