HBO čelí žalobě za smrt koní při natáčení seriálu Luck

koně, jezdectví

koně, jezdectví Zdroj: profimedia.cz

Americká televizní společnost HBO čelí žalobě, že při natáčení televizního seriálu Luck zacházela špatně s koňmi, z nichž nejméně tři uhynuli. Žalobě čelí i společnost AHA dohlížející na dobré zacházení se zvířaty využívanými ve filmové tvorbě. Žalobu na obě společnosti podala Barbara Caseyová, která se účastnila natáčení za AHA.

Agentura AFP uvedla, že koně, kteří byli při natáčení využíváni, byli podle žaloby mnohdy zdrogovaní, podvyživení a nemocní. „Produkce úmyslně koně zaměňovala, aby představitelé ochránců zvířat nemohli dohledat jejich zdravotní kartu,“ napsala Caseyová. Na nedostatky prý upozornila vedení AHA, které ji prý kvůli tomu ale raději propustilo, než aby žádalo tvůrce seriálu o nápravu.

Seriál pojednávající o světě dostihů a sázek se začal natáčet v roce 2011. HBO ale natáčení, přestože seriál s Dustinem Hoffmanem v hlavní roli byl divácky úspěšný, zastavila loni v březnu, kdy podle produkce uhynul třetí kůň. Podle Caseyová šlo již o čtvrté uhynulé zvíře během natáčení seriálu.

Televize HBO v prohlášení obvinění odmítla a ujistila, že přijala veškerá potřebná opatření, aby se při natáčení zacházelo s koňmi „humánně a s co největší péčí“. Společnost AHA se k žalobě své bývalé zaměstnankyně zatím nevyjádřila.