Homosexuální Ježíš Kristus uráží věřící v Řecku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Kvůli divadelní hře Corpus Christi, v níž vystupují Ježíš Kristus a apoštolové coby homosexuálové, padlo v Řecku obvinění z urážky náboženství.

Podle dnešního vyjádření soudu se budou zpovídat herci a producent inscenace, v případě odsouzení jim hrozí až několikaměsíční vězení. Napsala o tom agentura Reuters.

Představení Corpus Christi podle hry amerického dramatika Terence McNallyho vyvolává v Aténách rozruch už delší dobu. Proti hře několikrát demonstrovali zástupci církve, ale také pravicoví extremisté. Minulý měsíc se kvůli násilné akci, na které se podíleli i poslanci za extremistickou stranu Zlatý úsvit, musela představení rušit. Poslance Iliase Panagiotarose navíc kamera zachytila ve chvíli, kdy provolával rasistická a homofobní hesla.

Trestní oznámení na divadelníky podal biskup pravoslavné církve a prokuratura je nyní obvinila. Datum projednávání případu zatím nebylo stanoveno.

Režiséra hry stíhání překvapilo. „Já vidím všude kolem sebe lidi, kteří zemi přivedli na mizinu a ve vězení nejsou. A prokurátor se obrací proti umění,“ postěžoval si Vasilis Laertis agentuře Reuters.