Hurá, kytary! Vousáči ZZ Top zahrají v létě v Pardubicích

ZZ Top

ZZ Top Zdroj: Profimedia.cz

Rocková síň slávy by byla o mnoho chudší, kdyby v ní chyběly vousy pánů Hilla, Gibbonse a Bearda, tedy proslulého texasského tria ZZ Top. To už několikrát na svém turné navštívilo také Českou republiku a 8. července 2013 u nás opět vystoupí. Poctivý letní kytarový nářez tentorkát zažije ČEZ Aréna v Pardubicích.

ZZ Top se v České republice představili několikrát, mimo jiné i 23.10. 2002, kdy nadchli zcela vyprodanou brněnskou halu Rondo. Nyní se ZZ Top racejí, aby představili svoji poslední desku „La Futura“ a připomněli českým fanouškům zásadní hity své kariéry.

Všichni muzikanti pocházejí z Texasu a jsou stejného ročníku narození (1949). Baskytarista, zpěvák Dusty Hill, kytarista,
zpěvák Billy Gibbons a bubeník Frank Beard (nar. 11. 6. 1949; Frankston, Texas) se pojmenovali ZZ Top podle značky
cigaretových papírků. Trojice spolu poprvé jamovala 10. února 1970 a ještě téhož roku vydala debutové elpíčko „ZZ Top´s First Album“.

ZZ Top v prvníchsedmi letech své existence neúnavně koncertovali zejména v celém Texasu a povodí Mississipi, kde posluchači nejvíce oceňovali jejich směs blues, boogie a jižanského rocku.

Průlomovým rokem byl pro kapelu rok 1983 a deska „Eliminator“, které i dobře zvolený obal s proslulým nablýskaným červeným fárem pomohl k více než desetimiliónovému prodeji a předvším její obsah k déle než ročnímu setrvání v americké Top 20.