J. K. Rowlingová a Harry Potter míří do internetového věku

Harry Potter

Harry Potter

Jeden z největších popkulturních fenoménů posledních dvou desetiletí prožívá absolutní vrchol své existence. Má za sebou prvotní vtělení – knižní. Pomalu se blíží ke konci i ekonomicky podobně výdělečná inkarnace – filmová. Paralelně s tím běží i masivní merchandising zahrnující tradiční artefakty.

K těm nejvýraznějším patří různé obrázkové knihy, počítačové hry (licenci vlastní společnost Electronic Arts), stavebnice a deskové hry (obojí od firmy Lego), figurky (NECA – National Entertainment Collectibles Association, která krom Harryho Pottera vlastní licence na figurky z dalších filmových sérií včetně Pirátů z Karibiku či Twilight – Stmívání).

Hlavní mozek potterovského mýtu, britská spisovatelka J. K. Rowlingová však nenechává nic náhodě a již na letošní podzim chystá třetí cestu, jak celý svět Bradavic, mladého kouzelníka, jeho přátel i odpůrců dál prohloubit a samozřejmě i komerčně vytěžit. Jistě nikoho nepřekvapí, že Harry Potter vstoupí do internetového věku.

Klíčovým projektem má být webová stránka Pottermore. com. Ta se pro první milion registrovaných uživatelů spustí již 31. července, což je datum narozenin J. K. Rowlingové. Pro ostatní pak odstartuje 1. října (tedy zároveň s vydáním posledního snímku Harry Potter a Relikvie smrti – část 2 na fyzických nosičích DVD a Blu-ray či krátce poté). „Pottermore je webová stránka zdarma, jež nabízí vzrušující on-line zážitek spojený se čtením knih o Harrym Potterovi,“ uvádí prozatím nepříliš bohatá hlavní stránka serveru Pottermore.

 

Podle dostupných informací stránka nabídne elektronické a audioverze všech sedmi knih, uživatel si ale zároveň bude moci vybrat postavu a příběhy prožít z její perspektivy. Stránka by vedle zábavy měla mít i edukativní charakter.

Podobné „komplexní webové zážitky“ jsou v poslední době módní, jednu například právě spouští zpěvačka Björk ve spojitosti se svou nejnovější deskou Biophilia. Ta však zároveň připravuje všemožné aplikace pro tablety a další osobní zařízení. V tom Pottermore prozatím zaspal.