Jan Mikulášek zbavil Větrnou hůrku sentimentality

Výrazná stylizace. Režisér Jan Mikulášek posouvá představitele hlavních rolí Tomáše Dastlíka a Sylvii Krupanskou k velmi netradičnímu pojetí herectví

Výrazná stylizace. Režisér Jan Mikulášek posouvá představitele hlavních rolí Tomáše Dastlíka a Sylvii Krupanskou k velmi netradičnímu pojetí herectví Zdroj: Divadlo Petra Bezruce

Román Emily Brontëové Na Větrné hůrce mnozí řadí do takzvané červené knihovny. Režisér Jan Mikulášek však ve slavném díle rozpoznal i hlubší rovinu osobních tragédií jednotlivých postav. Při své dramatizaci pro jeviště ostravského Divadla Petra Bezruče odstranil veškerý romantický a sentimentální balast a spolu s dramaturgyní Martou Ljubkovou vytvořil scénář o kořenech nenávisti a příčinách lidského neštěstí.

Výsledkem je temný obraz života bez lásky, bez ohleduplnosti, bez snahy o vzájemné porozumění, s jasným důrazem na zhoubné tendence naplňování vlastního cíle. Byť pouze naznačeno, přesto hlasitě zní i aktuální téma dneška: romská otázka, xenofobie a rasová nesnášenlivost.

Představení nemá přestávku. Vše se rozjíždí jakoby zpomaleně, úvod a vtažení diváka do děje je realizováno skrze vyprávění, při němž představitelé jednotlivých postav tu sedí, tu stojí u mikrofonu, a postupně přecházejí do situací a hereckého projevu. Některé přechody z jedné do druhé roviny jsou však podobné výbuchům vášní, ať už jde o lásku, nenávist, nebo vražednou touhu.

Herecké výkony vysoké kvality odevzdávají všichni účinkující. Nalezenec Heathcliff v podání Tomáše Dastlíka děsí chladnou a plánovitou nenávistí, Sylvie Krupanská, která ztělesňuje obě Kateřiny, Heathcliffovu první, jedinou a nenaplněnou lásku a posléze předmět jeho zášti, i její dceru, vytváří obraz nešťastného ženského osudu zapříčiněného vlastní nerozhodností. Podobně jako ona se do paměti diváka vryje Isabela Terezy Vilišové i Nelly Kateřiny Krejčí. Že ženské postavy jsou zde až na Heathcliffa výraznější, je dáno předlohou, ne rozdílem v herecké práci.

Nutno zmínit ještě hudbu, kterou osobně Jan Mikulášek vybral s citem pro atmosféru a gradaci.
Větrná hůrka ostravských Bezručů potvrzuje jedinečnost poetiky této scény v kontextu současného divadla. Kvality inscenace i herecké provedení opravňují k zařazení tohoto díla mezi kandidáty na inscenaci roku 2012.

Emily Brontëová: Na Větrné hůrce

Divadlo Petra Bezruče Ostrava

Režie: Jan Mikulášek
Hrají: Tomáš Dastlík, Sylvie Krupanská
Premiéra: 3. února
Hodnocení: 90 %

Autor je spolupracovníkem redakce