Kamera na prvním místě: Ostrava láká na netradiční filmový festival

Ostrava Kamera Oko

Ostrava Kamera Oko Zdroj: Ostrava Kamera Oko

Na vizuálně originální filmy a kameramanskou tvorbu se zaměřuje mezinárodní filmová přehlídka Ostrava Kamera Oko, jejíž čtvrtý ročník se od 21. září uskuteční v Ostravě. V soutěžní sekci se v české premiéře představí snímky z filmových festivalů. Přehlídky se letos osobně zúčastní i oscarový kameraman Walter Lassally. Muž oceněný za snímek Řek Zorba bude prezidentem mezinárodní poroty.

Mezinárodní soutěž uvede šest filmů, které získaly ocenění i pozornost světové kritiky na festivalech v Cannes, Berlíně, Benátkách a Locarnu. Návštěvníci se mohou těšit na snímky Post Tenebras Lux, Hotel Mekong, Almayerovo šílenství, Malá čarodějka, Poslední cesta do Macaa a Noc naproti, které se utkají v souboji o cenu za nejlepší kameramanský počin.

„Do soutěže se nám letos podařilo získat velmi originální a vizuálně zajímavé filmy, které zaujaly diváky na nejvýznamnějších filmových festivalech. Jsou to filmy, které můžeme jednoznačně označit za umělecká díla ukazující, někdy dost radikálně, budoucí vývoj kinematografie. Přitom jsou ale divákům přístupná a srozumitelná,“ uvedla umělecká ředitelka Anna Kopecká.

Součástí festivalu budou už tradičně i retrospektivy nebo kurátorské výběry či soutěž krátkometrážních filmů. Chybět nebudou ani přednášky nebo tvůrčí dílny. V sekci Work in Progress se pak objeví české filmy těsně před dokončením. Připravena je i světová premiéra dokumentárního filmu Karel Reisz: Ten filmový život věnovaného ostravskému rodákovi a zakladateli Free Cinema.

V pěti sálech bude od 21. do 27. září promítnuto na 100 filmů. Diváci se mohou těšit třeba na čtyřhodinovou verzi Kleopatry z roku 1963 s Elisabeth Taylorovou v hlavní roli. Festival bude slavnostně zahájen v pátek 21. září v industriální Dolní oblasti Vítkovice.