Knižní Malich nabídne spoustu teorie i obrazu

Monografie Karel Malich

Monografie Karel Malich Zdroj: Zdeneksklenar.cz

Galerie Zdeněk Sklenář doprovodila svou výstavu Malich na Pražském hradě téměř desítkou publikací. Kromě knižního skvostu Odvážné srdce píše vzletným štětcem nebo niterných umělcových úvah Od tenkrát do teď tenkrát také podruhé vydala monografii Karel Malich, jejímž autorem je Karel Srp.

Monografie je monumentální a v milovníku Malichova díla musí nutně vzbudit touhu objemnou knihu vlastnit. Bohatý obrazový doprovod čítá na 350 reprodukcí doplněných o fotografie z autorových uskutečněných expozic i z jeho ateliéru. Karel Srp se Malichovu dílu věnuje velmi podrobně a je citlivým průvodcem všemi obdobími Malichovy tvorby. V tomto ohledu musí čtenáře nutně zaujmout jedna věc: Karel Malich se vyjadřoval abstraktně již od samých počátků své tvorby. Zatímco géniové abstraktního umění (Kandinskij, Kupka, Picasso) začínali konkrétními malbami a k oproštěnému vyjádření se postupně propracovávali, Malich je „geometrický“ od počátku.

Odborný text je určen serióznímu zájemci o umění; Malichovu životu se věnuje pouze v místech, která bezprostředně souvisejí s jeho tvorbou (vztah k rodné krajině, smrt otce). Tento přístup je naprosto v souladu s introvertní povahou umělce, který se před zraky veřejnosti příliš nehrne.

Co naopak kniha plně nereflektuje, je způsob Malichovy tvorby. Její grafické a materiálové provedení je vzdálené subtilní povaze Malichových děl. Reprodukce trčí z těžkých stránek, kniha samotná je tak rozměrná, že připomíná exponát v muzeu. Jemnější papír a transparentní materiály by určitě lépe ilustrovaly křehká Malichova díla. Zpracování Roberta V. Nováka tak spíš vyvolává dojem historického artefaktu než oslavy živého, esenciálního díla. Tím spíš ovšem vynikne působivá instalace Federica Díaze; kdo výstavu Malich ještě neviděl, má čas do 8. května.

Karel Srp: Karel Malich Nakladatelství: Galerie Zdeněk Sklenář, 2013 Hodnocení: 80 %

O autorovi| Tereza Škoulová l Praha Autorka je spolupracovnicí redakce