Králíci z klobouku smutní, zemřel Vladimír Jiránek

Králíci z klobouku, ilustrační foto

Králíci z klobouku, ilustrační foto

Kreslíř, karikaturista, autor vynikajícíh kreslených vtipů Vladimír Jiránek zemřel v noci na dnešek po vážné nemoci. Vladimíru Jiránkovi bylo 74 let.

Vladimír Jiránek spolupracoval s řadou časopisů, dlouhá léta s Lidovými novinami. Server Lidovky.cz také mimo jiné uvedl, že o zdravotní stav kreslíře se zajímal i prezident Václav Klaus, který mu v posledních dnech pravidelně volal.

Jiránek proslul především svým jemným humorem, který doprovázel charakteristickou jednoduchou kresbou, z níž samotné už vyzařovala autorova ironie. Vladimír Jiránek je rovněž otcem večerníčkových králíků Boba a Bobka a dvojice sousedských nešiků Pata a Mata, kteří si pro své kutilské eskapády vysloužili oblibu i za hranicemi Česka a Slovenska.

Vladimír JiránekVladimír Jiránek | CTKVladimír Jiránek

Vladimír Jiránek se narodil 6. června 1938 v Hradci Králové a vystudoval novinářství na filozofické fakultě pražské Univerzity Karlovy. Po celý život byl kreslířem a karikaturistou na volné noze. Vedle medaile Za zásluhy, kterou mu v roce 2005 udělil prezident republiky, obdržel Jiránek v roce 1998 také cenu Karla Poláčka v kategorii „Humor moudrých“ a před třemi roky ho Řádem Bílé opice ocenila Česká unie karikaturistů.