Krásný to svět, v němž se nemluví

Nový svět

Nový svět Zdroj: Repro E15

I po desítkách let poctivého čtení může přijít kniha, která rozmetá zažité představy o literatuře. Australský ilustrátor Shaun Tan sice u nás není příliš znám, jeho kniha Nový svět by jej ale měla okamžitě katapultovat mezi literární i grafické celebrity. Podařilo se mu vytvořit knihu, která splňuje veškeré literární požadavky, aniž by v ní padlo jediné slovo.

Tan vypráví příběh obyčejného muže, který opouští ženu, dceru i rodné město a vydává se vstříc neznámému světu. Hledá budoucnost pro sebe i rodinu, ale místo okamžitého úspěchu v novém světě plném podivuhodností naráží na hranici neporozumění. Do toho se setkává s lidmi s podobným údělem, kteří mu vyprávějí své osudy. Štěstí však nakonec přece jen ukáže svou vlídnější tvář a rodina se může těšit na shledání.

Zvolený koncept Tanovi přikazoval pohybovat se na samé hraně univerzálních mýtů. Tan vybírá motivy spojované s uprchlictvím, opuštěním kořenů a objevování nového světa. Díky tomu do vyprávění, jinak v podstatě zcela realistického, neustále přimíchává surreálné a fantaskní motivy, jako například roztomilá zvířátka či těžko pochopitelné dopravní prostředky. Ty však mají zcela pochopitelnou funkci zachytit mužovu vnitřní krajinu, jeho pocity a pohnutky mysli.

Z knihy Nový světZ knihy Nový svět | Repro E15

Tradiční literatura (nejpozději od moderny) k tomu využívá spousty slov a psychologický přístup. Tan se však vrací k dávnějším literaturám, které vnitřní boje překládaly do vnějších motivů (viz střety hrdinů s podivnými zvířaty). Vše je navíc realizováno působivým grafickým stylem.

Tan pracuje s možnostmi konsekvenčního vyprávění, tu se soustředí na detail a jeho vývoj prostřednictvím malých obrázků, jindy přichází s dvoustránkovým obrazem-výjevem. Někdy jsou stránky jakoby rozmazané, jindy až nepříjemně realisticky ostré, což doplňuje kontrast reálného obsahu s častými fantaskními motivy. Navíc vše záměrně vypadá jako pečlivě řazené staré fotografie zachycující dávno zašlý svět.

Návštěva takového světa je mimořádně příjemná, konteplativní, až transcendentální. Návštěvník si její tempo určuje sám, není nikým ani ničím popoháněn (ani příběhem, který tradičním knihám často zbytečně dominuje). Netřeba dodávat, že se k takovým návštěvám bude uchylovat mnohokrát v životě.

***

Shaun Tan: Nový svět Nakladatelství: Labyrint, 2012 Hodnocení: 90 %