Kupci moderního umění jsou při chuti, strhli aukční rekordy

Plastika Tulipány od Jeffa Koonse

Plastika Tulipány od Jeffa Koonse Zdroj: Profimedia.cz

Aukční síň Christie's uspořádala vůbec nejúspěšnější dražbu poválečného a současného umění, když ve středu večer v New Yorku prodala díla za celkem 412 milionů dolarů (8,2 miliardy korun). Padly také nové aukční rekordy za díla Jeffa Koonse a Jeana-Michela Basquiata.

Byla to druhá rekordní aukce současného umění po sobě. Konkurenční síň Sotheby's v úterý večer absolvovala v New Yorku vůbec nejúspěšnější dražbu ve své historii. Prodala poválečné umění za 375 milionů dolarů.

Ve středu se v Christie's prodalo sedm exemplářů za víc než 20 milionů dolarů za kus. Jen šest z celkem 73 nabízených děl nenašlo kupce.

„Byla to opravdu mimořádná aukce,“ řekl představitel aukční síně Jussi Pylkkanen. „Na trhu poválečného a současného umění je zjevně ohromná energie,“ dodal.

Abstrakce Franze KlineaAbstrakce Franze Klinea | Profimedia.czAbstraktní dílo Franze Klinea

Abstraktní plátno bez názvu z roku 1957 od Franze Klinea se prodalo za 40,4 milionu dolarů (800 milionů korun) a několikanásobně překonalo dosavadní aukční rekord za dílo tohoto amerického umělce (dosud 9,3 milionu dolarů). Rekord padl i u Jeffa Koonse. Jeho plastika Tulips (Tulipány) se vydražila za 33,7 milionu dolarů.

Je to druhá nejvyšší cena za dílo žijícího umělce. Rekord drží německý malíř Gerhard Richter (34,2 milionu dolarů). Basquiatův obraz bez názvu z roku 1981 byl prodán za 26,4 milionu dolarů a překonal dosavadní rekord tohoto amerického umělce s haitskými kořeny (dosud 20,1 milionu dolarů).

Sítotisk Andyho Warhola Statue of Liberty (Socha Svobody) sice Warholův aukční rekord nepřekonal, ale i tak se vydražil za 43,7 milionu dolarů.