Monkey Business zamířili opět vysoko

Skupina Monkey Business

Skupina Monkey Business Zdroj: Foto Supraphon

Monkey Business na svém novém, v pořadí již sedmém albu Happiness of Postmodern Age opět skládají hold funkovým rytmům a inteligentnímu popu osmdesátých let. Jsou energičtí, přesvědčiví, sehraní a přesní jak švýcarské hodinky poháněné strojkem a nikoli baterkou, na čemž se kromě nesporného talentu podepisuje i skutečnost, že jako jedna z mála kapel dokázala všechna alba krom prvního natočit ve stejné sestavě.

Když už náhodou začne hrozit, že se na novince blíží k tuctovému disco ve stylu Frankie Goes To Hollywood s barevnou hudbou visící někde nedočkavě ve vzduchu a zlatou mládeží pod ní, vypustí některého z řady hostů. A ten okamžitě vytáhne celou skladbu minimálně o jeden level výše.

Řeč je především o americké písničkářské legendě Joan Baezové, jejíž Diamonds and Rust Roman Holý a spol. na albu předělali do své, pravda, přece jen poněkud unylejší coververze. Propojení bezstarostného, ale propracovaného popu osmdesátých let a folkové ikony o generaci starší ale celkově dopadlo až překvapivě velice dobře.

Mezi hosty Joan Baezová i Ivan Mládek

Neztratí se ani jiní hosté. K výrazným momentům tak například mimo jiné patří sugestivní sólo Ivana Mládka na něco tak archaického a pro pop nevhodného, jako je banjo. Předchozí, čtyři roky staré album Twilight of Jesters? vyneslo Monkey Business cenu Anděl v kategorii skupina roku a mnohá další ocenění. S novou deskou, oproti předchozímu počinu ještě více popovější, budou mířit rovněž hodně vysoko – alespoň ve srovnání s tím, co se zatím na pultech obchodů letos objevilo.

Monkey Business: Happiness of Postmodern Age Vydavatel: Supraphon 2013 Hodnocení: 70 %