Muzeum Beatles kvůli ztrátovosti končí

Beatlemania v Hamburku

Beatlemania v Hamburku Zdroj: Profimedia.cz

Ani návštěva 150 tisíc fanoušků liverpoolských „brouků“ během tří let existence muzea slávy Beatlemania v hamburské ulici Reeperbahn ve čtvrti St. Pauli nestačilo k tomu, aby jeho soukromý provozovatel začal vydělávat. K poslednímu červnu proto pětipodlažní muzeum své brány zavře.

„Ani impozantní počet návštěvníků nedokázal pokrýt náklady na projekt. Naše zdroje jsou vyčerpány a není již jakýkoli důvod věřit, že by se situace mohla zlepšit,“ uvedl manažer muzea Folkert Koopmanns na webových stránkách muzea. Podle něj také projekt neměl dostatečnou podporu od vedení města.

Muzeum od svých počátku v květnu 2009 chtělo těžit z významného postavení Hamburku v dějinách legendární kapely původem z Liverpoolu. Tehdejší původní pětice John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Stuart Sutcliffe a Pete Best vystoupila poprvé v Hamburku 17. srpna 1960 v klubu Indra. Během pěti návštěv následovaly desítky dalších koncertů v klubech Top Ten, Kaiserkeller a Star-Club.

V průběhu dvou let se z rozjívených mladíků stala profesionální sehraná kapela, která našla svůj styl a posléze i konečnou sestavu. Z kapely během té doby odešel Sutcliffe a Besta v létě 1962 nahradil Ringo Starr. Lennon později prohlásil, že se sice narodil v Liverpoolu, ale v Hamburku dospěl.

V Hamburku v roce 1961 také tehdejší pětice natočila první desku, byť pod názvem Beat Brothers jako doprovodná kapela Tonyho Sheridana. Měsíc po návratu z poslední hamburské štace v říjnu 1962 pak Beatles vydali svůj první singl Love Me Do/P.S. I Love You, s nímž se hned dostali na 17. místo britské hitparády. Jejich cesta na vrchol žebříčků a popularity začala.

z expozice Beatlemaniez expozice Beatlemanie | Profimedia.cz

Muzeum připomínalo kariéru Beatles zhruba tisícovkou předmětů a písemností. Mezi ty nejvděčnější patřil mimo jiné velký model Žluté ponorky, u níž bylo možné si prohlédnout i interiér, či originál první nahrávací smlouvy na desku se Sheridanem. Lákadlem byl i obří obal jednoho z nejdůležitějších alb kapely nazvaného Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, v němž se návštěvníci mohli stát součástí plejády osobností na obalu vyfocených.

Zájemci o pamětihodnosti spojené s Beatles ale nemusí smutnit úplně. Muzeum věnované legendární čtveřici totiž funguje i v rodném městě „brouků“, Liverpoolu, ale také v německém Halle a argentinském Buenos Aires.