Muzeum chce kvůli finanční krizi spálit umělecká díla

Umělecké muzeum CAM

Umělecké muzeum CAM

Soukromé italské muzeum současného umění vyhrožuje, že kvůli finanční krizi, s níž se potýká, spálí umělecká díla."Bez investic je lepší umělecká díla zničit," uvedlo v prohlášení vedení muzea sídlícího v Casorii u Neapole. Muzeum označované jako CAM bezvýsledně prosilo o podporu v Itálii i v Evropě. "Tisícovce uměleckých děl ze sbírky současného umění kvůli lhostejnosti úřadů hrozí zničení," řekl ředitel CAM Antonio Manfredi.

Muzeum bude ničit tři umělecká díla týdně. Jako první přijde na řadu obraz francouzské umělkyně Séverine Bourguignonové, která k tomu prý už dala souhlas. Autoři mají být pálení svých děl vždy přítomni - ať už osobně nebo prostřednictvím internetu.

Muzeum CAM podniklo neobvyklý krok ve snaze svá díla zachránit už loni. Pro své sbírky požádalo o politicko-kulturní azyl německou kancléřku Angelu Merkelovou. Chtělo tak zabránit tomu, aby díla podlehla zkáze.

CAM, které nedostává žádné peníze z veřejných zdrojů, se během své sedmileté existence nepotýká jenom s finančními potížemi. Stalo se také terčem výhrůžek a vandalismu kvůli výstavě věnované mafii, imigraci, cenzuře a pedofilii. Podle internetových stránek muzea je mezi asi tisícovkou vystavených uměleckých děl i jedno od českého výtvarníka Jiřího Vovse.