Rozbouřený svět, zbrojařský byznys nebo letecká katastrofa. World Press Photo jde do finále

Nominace v kategorii Události: Fabio Bucciarelli - Vzpoura proti neoliberalismu, Chile

Nominace v kategorii Události: Fabio Bucciarelli - Vzpoura proti neoliberalismu, Chile Zdroj: World Press Photo

Nominace v kategorii Foto Roku: AP/ Mulugeta Ayene -Příbuzní obětí oplakávají letecké neštěstí boeingu 737 MAX společnosti Ethiopian Airlines, který se zřítil po startu v Addis Ababě.
Nominace v kategorii Foto Roku a Aktualita: Ezra Acayan; Studenti při střetu s policií během protivládní demonstrace v Alžíru
Nominace v kategorii Foto Roku a Události: AFP /Yasuyoshi Chiba -  Súdánec při projevu k demonstrantům, požadujícím požadovali ukončení třicetileté vlády diktátora Omara al-Bašíra.
Nominace v kategorii Foto Roku a Portrét: Gazeta Wyborcza/Tomek Kaczor - Patnáctiletá arménská dívka, která se právě probudila z katatonického stavu vyvolaného takzvaným rezignačním syndromem.
Nominace v kategorii Foto Roku a Události: The New York Times;/ Ivor Prickett - Neustálý boj s Islámským státem v Sýrii.
82
Fotogalerie

Nepokoje v Alžírsku a Súdánu, válka v Sýrii, katastrofa Boeingu 737 MAX, uprchlická krize a obchod se zbraněmi. To jsou témata snímků nominovaných na ocenění Foto roku v soutěži World Press Photo. Vítězové budou vyhlášení 16. dubna v Amsterdamu.

Do aktuálního ročníku World Press Photo se přihlásilo skoro 4300 fotografů ze 125 zemí. Do finále postoupilo 44 fotografů, český zástupce mezi nimi tentokrát chybí.

Vítěze vybere sedmnáctičlenná mezinárodní porota. „Protesty a role mladých jako těch, kteří stojí na počátku změn, jsou podle poroty tématy, která se na přihlášených snímcích nejčastěji opakují,“ uvádí World Press Photo.

Podívejte se galerie na nominované fotografie.