Nová literární hvězda? Jaroslav Kalfař budí ve světě zájem s knihou o českém kosmickém programu

Spisovatel Jaroslav Kalfař

Spisovatel Jaroslav Kalfař Zdroj: hachettebookgroup.com

Jaroslav Kalfař žije ve Spojených státech od svých patnácti let. I když nepíše ve svém mateřském jazyce, jeho anglicky psaná prvotina vzbudila značným zájem velkých médií. Psaly o ní například americké deníky New York Times, Financial Times nebo britský Guardian. A sklízí hlavně slova chvály. Podle deníku The Times může debut Kalfařovi odstartovat hvězdnou kariéru.

Děj se odehrává v roce 2018, kdy se hlavní hrdina Jakub Procházka vydává na čtyřměsíční průzkumnou misi do vesmíru. Kalfař ve svém díle ironizuje ambice malého národa, jenž vyslal svého zástupce k podivnému oblaku prachu, k němuž se neodvážili Američané, Rusové ani Číňané. Námět tři roky psané knihy je tak trochu podobný seriálu České televize Kosmo z konce minulého roku.

Vesmírná loď se jmenuje JanHus1, skafandr byl pořízený ve slevě a raketa startuje uprostřed bramborového pole. Hlavní hrdina se na dálku snaží zachránit své manželství, zatímco se v Česku stává největší celebritou.

Do děje se promítají i stinnější stránky minulosti Procházky, jehož otec byl za minulého režimu vyšetřovatelem tajné policie a zároveň obdivoval Elvise Presleyho. Hlavní hrdina zároveň reflektuje i celou českou historii. „Jako by se srazila epizoda Star Treku a Žert Milana Kundery,” píše recenzent Guardianu Tibor Fischer. Podle něj román působí jako typické české dílo a vidí v něm odkazy Bohumila Hrabala, Josefa Škvoreckého nebo Karla Čapka.

Osmadvacetiletý Kalfař do Spojených států emigroval ve svých patnácti letech a po dokončení studií na New York University žije v newyorském Brooklynu.