Novinka Biosphere sází na ambientní retro a nostalgii

Biosphere N-Plants

Biosphere N-Plants

Třináctého února, tedy pouhých pět týdnů před nehodou v jaderné elektrárně Fukušima, dokončil norský průkopník ambientní hudby Geir Jenssen album inspirované japonským poválečným ekonomickým zázrakem a křehkou krásou tamních jaderných komplexů. N-Plants, deváté album jeho projektu Biosphere, přináší spíše umírněné retro v tradičně dokonalém zvukovém balení než objevitelské výboje.

Navzdory futuristickému obalu i tajemným názvům kompozic odkazuje titul N-Plants nikoli ke květeně budoucnosti, ale k anglickému ekvivalentu pojmu jaderná elektrárna. Inspirací v Polsku žijícímu klasikovi žánru byla ostrovní energetická centra, často umístěná v bizarních krajinkách, a pocit jejich zranitelnosti: v hornatém Japonsku je nelze budovat jinde než na úzkých pásech pobřeží lemovaných tektonickými zlomy.

Úryvky mluvené japonštiny se proplétají několika skladbami, jimž dodávají exotický nádech. Přesto novinku jednoznačně charakterizuje retro stylizace. Fantaskní analogové plochy a jednoduché rytmy dávají vzpomenout na průkopnická léta, kdy stařičké syntezátory a sekvencery chrlily takřka tytéž motivy, ale jakožto omračující barvy budoucnosti. V kontextu alba lze tento prvek rovněž vnímat jako střet fascinace moderními technologiemi s uvědoměním jejich okamžitého zastarávání.

Kromě určité nostalgie přináší rytmy, plochy a rozvržení zvuku i pocit již slyšeného. Ne že by se Jenssen vyloženě opakoval. Přesto je novinka přitakáním fanouškům, kteří poukazují, že navzdory vytříbenému provedení pod hlavičkou Biosphere již dlouho v jakémkoli smyslu progresivní či objevný materiál nevydal.

I přes nepopiratelné kouzlo nemá novinka ani noblesu, ani jistotu dřívějších nahrávek. Balancuje na hraně mezi vysokým uměním a kýčem a jistá ztráta půdy pod nohama se zrcadlí i na kvalitě Jenssenových vystoupení. Rutinu střídaly koncerty v životní formě (krakovský Unsound festival), současná autorská stagnace je tedy snad jen dočasné povahy.

Biosphere: N-Plants

Vydavatel: Touch, 2011 Hodnocení: 70 %

Autor je spolupracovníkem redakce