Odešel Zdeněk Miler, tvůrce Krtečka

Zdeněk Miler

Zdeněk Miler Zdroj: fdb.cz

(VIDEO) Krteček smutní. Ve věku 90 let dnes zemřel jeho tvůrce, výtvarník, ilustrátor a režisér animovaných filmů Zdeněk Miler. Příběhům s krtkem Miler věnoval většinu své tvorby - zhruba pět desítek filmů z celkových sedmdesáti. K tomu doprovodil nezaměnitelnými ilustracemi více než čtyřicet knih pro děti. Miler pobýval poslední měsíce svého života v sanatoriu v Nové Vsi pod Pleší.

Kladenský rodák Zdeněk Miler začínal ve zlínských filmových atelierech a od roku 1945 spolupracoval v barrandovském studiu Bratři v triku s legendárním Jiřím Trnkou. „Walt Disney použil pro své kreslené filmové příběhy téměř všechna zvířátka, jen jedno ne. To jsem si vybral já,“ vysvětlil Miler již dříve, proč si za hlavního hrdinu zvolil malého hmyzožravce. Údajně na něj přišel, když při procházce zakopl o krtinu.

V roce 1956 vznikl první a asi nejslavnější Krtkův příběh o tom, jak ke kalhotkám přišel. Ve stejném roce za něj Miler získal Benátského lva na filmovém festivalu v tomto italském městě.

Na svém kontě má Zdeněk Miler více než pět milionů prodaných knih a řadu cen včetně těch za celoživotní dílo (v roce 2006 obdržel například medaili Za zásluhy).

Krtek a autíčko