Oscarová tipovačka: filmem roku se stane The Artist. George Clooney ostrouhá

The Artist

The Artist Zdroj: hce

Jean Dujardin (The Artist)
George Clooney (Děti moje)
Rango
Meryl Streepová (Železná lady)
Viola Davisová (Černobílý svět)
6
Fotogalerie

(VIDEO, FOTOGALERIE) Showbyznysová událost roku se blíž!í. Již v noci na pondělí středoevropského času americká filmová akademie po čtyřiaosmdesáté rozdá své výroční ceny, proslulé Oscary. Jak se v posledních letech stalo pravidlem, proti sobě stojí dva silní kandidáti, z nichž každý může uspět ve většině hlavních kategorií. Novinkou ale je, že k nim patří černobílé němé melodrama The Artist.

Podle veškerých předpovědí se právě tento francouzsko-belgický snímek stane filmem roku, a pokud to tak skutečně dopadne, bude dílo Michela Hazanaviciuse teprve druhým černobílým němým filmem v dějinách udílení cen akademie ověnčeným hlavní soškou. Jeho střet s kouzelným snímkem Martina Scorseseho Hugo a jeho velký objev však bude nejspíš dosti těsný a je dokonce pravděpodobné, že The Artist bude filmem roku, ale více cen si z večera odnese právě Hugo. Deník E15 jako každý rok nabízí své tipy na výsledky v hlavních kategoriích.

Film roku

Tip E15

The Artist

Letošní nominace právem vzbudily rozpaky. Na film roku aspiruje devět děl, což je nový trend nastavený akademií, která může každoročně nominovat pět až deset snímků. Zaráží značná rozporuplnost nominovaných snímků, především zařazení průměrného Válečného koně a novinky Stephena Daldryho Neuvěřitelně hlasitě & nesmírně blízko, a vynechání jiných skutečně hodnotných děl, jakými jsou Melancholia, Drive či Jeden musí z kola ven. Pokud bychom vycházeli ze zlatého oscarového pravidla, tedy že nejčastěji nominovaný snímek bude vyhlášen filmem roku, měl by hlavního Oskara získat Scorseseho Hugo a jeho velký objev. Dosavadní hlasování profesních organizací (režisérů, producentů, herců…), jejichž členy jsou většinou i členové akademie, však naznačuje jasné vítězství filmu The Artist. Překvapením by nebylo ani ocenění snímků Děti moje a Černobílý svět, typických „oskarovek“. Na druhé straně Černobílému světu chybí kandidát v podpůrné kategorii nejlepší režie.

Nominace

The Artist, Děti moje, Neuvěřitelně hlasitě & nesmírně blízko, Černobílý svět, Hugo a jeho velký objev, Půlnoc v Paříži, Moneyball, Strom života, Válečný kůň

Koho akademie opomněla

Melancholia, Drive, Jeden musí z kola ven, X-Men: První třída

 

Ženský herecký výkon v hlavní roli

Tip E15

Viola Davisová (Černobílý svět)

Pravděpodobně není větší sázky na jistotu mezi všemi hlavními kategoriemi než ta, že cenu za nejlepší herecký výkon v hlavní roli získá Viola Davisová za roli černošské služky Aibileen (vlevo) ve snímku Černobílý svět. Za svůj počin posbírala snad všechna myslitelná ocenění, včetně toho od hereckých kolegů sdružených v asociaci SAG (Screen Actors Guild). Role, kterou Davisová ztělesnila, navíc patří do kategorie, jež akademie ráda oceňuje. Jakýkoli jiný výsledek by tak byl překvapením. Přesto lze za tajný tip považovat i Meryl Streepovou, jež s notnou podporou maskérů skvěle zahrála železnou lady Margaret Thatcherovou (vpravo). Streepová si za tento výkon odnesla Zlatý glóbus, což vyvolalo velmi rozporuplné reakce.

Nominace

Glenn Closeová (Albert Nobbs), Viola Davisová (Černobílý svět), Rooney Mara (Muži, kteří nenávidí ženy), Meryl Streepová (Železná lady), Michelle Williamsová (Můj týden s Marilyn)

Koho akademie opomněla

Kirsten Dunstová (Melancholia), Tilda Swintonová (Musíme si promluvit o Kevinovi)

Režie

Tip E15

Michel Hazanavicius (The Artist)

Zlaté pravidlo Oscarů zní: Nejlepší film má na svědomí nejlepší režisér. Ačkoli se k němu akademie opět vrací, často nastává remíza, při níž se dva favorité dělí o nejprestižnější ceny. Letošní hlasování americké režisérské asociace, jež se v historii udílení cen neshodla s Oscary jen párkrát, jasně ukazuje, že letos se remíza konat nebude. Jejich výroční ceny vyzdvihly autora snímku The Artist Michela Hazanaviciuse, favorita na cenu za režii. Přesto jsou nominace mimořádně zajímavé. Vítězství Hazanaviciuse či Martina Scorsese by nepřekvapilo, ale ještě větším favoritem dlouho byl Alexander Payne (režisér filmu Děti moje), letošní černý kůň. Ocenění jednoho z dvojice outsiderů by bylo šokující, byť pokaždé jinak. Cena pro Woodyho Allena by poukazovala na jistou senilitu akademie, Oscar pro Terrence Malicka největší možnou odvahu, jíž však akademie příliš neprokazuje – snad až na drama Smrt čeká všude.

Nominace

Woody Allen (Půlnoc v Paříži), Michel Hazanavicius (The Artist), Terrence Malick (Strom života), Alexander Payne (Děti moje), Martin Scorsese (Hugo a jeho velký objev)

Koho akademie opomněla

Lars von Trier (Melancholia), Nicolas Winding Refn (Drive), Tomas Alfredson (Jeden musí z kola ven)

ilustrační fotoilustrační foto | e15

Nejlepší animovaný film

Tip E15

Rango

Těžko čitelná kategorie, v níž proti sobě stojí americké a evropské pojetí animace. Ve chvíli, kdy není nominován snímek Petera Jacksona a Stevena Spielberga Tintinova dobrodružství, který vychází z obou kultur, se jasným favoritem zdá zoologický western Rango režiséra Gora Verbinského. Fantastický snímek, který posunul pojem animovaný film do mnohem dospělejších vod, by si sošku zasloužil a zbylí kandidáti americké provenience mu ji ani sebrat nemohou. Přesto je vždy velkou neznámou, jak se akademikům zalíbí evropští kandidáti, již se do finále probojovali hned dva: Une vie de chat a Chico & Rita.

Nominace

Une vie de chat, Chico & Rita, Kung Fu Panda 2, Kocour v botách, Rango

Koho akademie opomněla

Tintinova dobrodružství

Mužský herecký výkon v hlavní roli

Tip E15

Jean Dujardin (The Artist)

Z hlavních kategorií je tato nejméně jednoznačná, vyhrát v ní může prakticky kterýkoli z nominovaných herců. Přesto lze očekávat, že se největší bitva rozpoutá mezi Jeanem Dujardinem, jehož stylizovaný výkon v roli upadající hvězdy němého filmu je fantastický a fascinující, a Georgem Clooneym, který ve snímku Děti moje naopak znovu hraje zcela přirozeně sebe sama. Obě role směšují komiku i tragiku, což by oběma umělcům mohlo v konečném součtu hlasů ublížit. Štěstí by se pak mohlo přiklonit k některému z nefavorizované trojice. Gary Oldman, fantastický špion Smiley ze snímku Jeden musí z kola ven (na černobílem snímku), je sice outsiderem, překvapit by přesto mohl. Naopak případné vítězství Brada Pitta za výkon v Moneyballu by šlo číst jako cenu za dlouhodobé zásluhy, což akademie činí ráda.

Nominace

Demián Bichir (Za lepší život), George Clooney (Děti moje), Jean Dujardin (The Artist), Gary Oldman (Jeden musí z kola ven), Brad Pitt (Moneyball)

Koho akademie opomněla

Michael Fassbender (Stud), Hunter McCracken (Strom života), Ryan Gosling (Drive)