Osud Josefy Slánské ožívá v ostravské Aréně

Tomáš Vůjtek: S nadějí, i bez ní

Tomáš Vůjtek: S nadějí, i bez ní Zdroj: komorni scena arena

Za exkurzi do komunistických vyšetřoven, mučíren a kriminálů lze označit inscenaci oceňované hry Tomáše Vůjtka S nadějí, i bez ní v ostravské Komorní scéně Aréna. Díky ní má na repertoáru apelativní politické divadlo silného emocionálního účinku. Jde totiž o představení, jež varuje před možným návratem bezohledné a oportunistické politiky. Vůjtek napsal hru pro tři postavy a chór. Hlavní postavou je Josefa Slánská, již hraje Alena Sasínová-Polarczyk.

Spolu s ní jsou na jevišti téměř po celou dobu inscenace dva muži, ztělesňující role vyšetřovatelů, mučitelů, ale i jakýchsi klaunů či glosátorů děje. V těchto rolích vystupují Marek Cisovský a Albert Čuba. Režisér Ivan Krejčí pak všechny stylizuje do polohy groteskní nadsázky až zvrhlého humoru.

Před očima publika se odkrývá pozadí přípravy vykonstruovaných procesů s politickými odpůrci komunistů. Zviditelňuje se pořekadlo o dětech revoluce, které požírají samy sebe. Alena Sasínová Polarczyk hraje postavu Josefy Slánské v několika rovinách: chvílemi je to žena zlomená osudem, jindy nadšená komunistka věřící, že její strana by přece neublížila svým věrným členům. Herečce se velmi dobře daří vytvořit obraz osobní tragédie ženy, která scestné ideologii zasvětila celý svůj život. Zejména když se v závěru hry Josefa Slánská s planoucími zraky vyznává z přesvědčení, že socialismus a komunismus je ta jediná správná cesta. Právě v tomto okamžiku se naplňuje varování autora i inscenátorů před možným opakováním historie.

Hlavní tíha inscenace je však rovnoměrně rozložena mezi představitelku hlavní role a její dva spoluhráče. Marek Cisovský i Albert Čuba rozehrávají široký rejstřík hereckých prostředků: v jejich projevech se střídají sarkasmus, cynismus, sadistická krutost s falešnou slitovností a klaunským šaškováním. Diváka mrazí v zádech ve chvílích, kdy tito dva opouštějí scénu v čase dokonání rehabilitace rodiny Slánských v roce 1990 s gestem sametové revoluce – písmenem V ve vztyčených prstech, a s pozdravem „Na shledanou…“.

Hudbu k inscenaci složil Nikos Engonidis a využil při tom dobových budovatelských písní z padesátých let a také propagandistických melodií z dob Sovětského svazu. Poněkud nadbytečné se v tomto kontextu hudební složky jeví zařazení hudebního motivu z televizního seriálu Příběhy majora Zemana. Přes drobnou výtku inscenace díky textu, režii a hereckým výkonům patří k nejvýraznějším okamžikům tuzemské divadelní scény první části roku.

Tomáš Vůjtek: S nadějí, i bez ní

Komorní scéna Aréna

Režie: Ivan Krejčí
Hrají: Alena Sasínová-Polarczyk, Marek Cisovský, Albert Čuba
Premiéra: 21. ledna
Hodnocení: 90 %

Autor je spolupracovníkem redakce